Klimaministeren vil tage en »grundig« snak med landbruget

Samtidig lovede han, at »samfundet kommer til at tjene penge, ikke miste penge«.

Ifølge Landbrug og Fødevarer sender regeringens klimaplan en massiv regning til de danske fødevareproducenter og risikerer dermed at flytte produktionen til andre lande. Det vil koste arbejdspladser og give et øget globalt klimaaftryk, advarer organisationen, der betegner den netop fremlagte klimaplan som »et hårdt og unødvendigt slag mod danske fødevareproducenter«.

»Vi producerer vores mælk, æg og kød med mindre drivhusgasudledning end stort set alle andre lande, og det giver ikke mening for klimaet eller for dansk økonomi at piske de dygtigste i klassen,« siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

»De erhvervsøkonomiske konsekvenser ved at gennemføre klimaplanen er massive, og hvis man overvælter alle de her udgifter på landbruget, så lukker man en del af fødevareproduktionen. Så flytter produktion til udlandet, og så har vi skudt os selv og klimaet foden,« tilføjer Lars Hvidtfeldt

Landbruget og transportsektoren har dog lidt tid at løbe på endnu. Under præsentationen fortalte Martin Lidegaard således, at regeringens udspil til en klimalov først kommer efter oktober.

»Målet er, at vi i næste folketingssamling (der starter til oktober, red.) fremlægger en klimalov,« sagde ministeren.

Ifølge klimaministeren mangler regeringen fortsat at finde seks procent - svarende til fire millioner tons CO2 - i planen for at nå målet inden 2020.

»Men det er ikke en uoverkommelig opgave. Første del af strategien er, at vi følger verden, som den udvikler sig. Den anden del er, at en vigtig del af klimapolitikken de næste seks-syv år kommer til at ligge i Europa. Det kan lade sig gøre at tage en betydelig del af hullet på europæisk niveau,« siger han.

 

Dagens Gossip