Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), der tidligere har været varm fortaler for at lade bilisterne betale for deres brug af vejene, erkender således nu, at teknologien ikke er til stede.
»Jeg er blevet klogere hele tiden i den her proces. Som jeg sagde i mine indledende bemærkninger, så mener jeg, det er et sundt princip, at forureneren betaler. Udfordringen er bare, at teknologien og viden ikke er til stede. Man kan godt tage fejl som politiker, og man må også blive klogere,« siger ministeren.
Det er Trængselskommissionen, der torsdag har fremlagt sin endelige betænkning med anbefalinger til, hvordan man imødegår udfordringen med stigende trængsel i hovedstaden, som peger på roadpricing som det mest effektive tiltag.
Ifølge kommissionen ventes presset på trafikken at stige betydeligt frem mod 2025, hvor mere end 100.000 nye borgere vil komme til hovedstadsområdet.
Det resulterer i flere bilister, cyklister og rejsende i den offentlige transport og dermed også en markant øget spildtid for befolkningen. Spildtid der kan opgøres i kroner og ører, når regnebrættet skal gøres op.
Beslutningen om at droppe roadpricing eller et storskalaforsøg, der kan give den nødvendige viden på området, bliver kritiseret af blandt andre Ingeniørforeningens formand, Frida Frost, der mener, at Pia Olsen Dyhr handler på et dårligt oplyst grundlag.
»Det virker en anelse nølende, hvis politikerne vælger at se bort fra Trængselskommissionens anbefalinger om et storskalaforsøg med roadpricing. Her kan vi – for hvad et par kilometer motorvej koster – afprøve en teknologi, der vil mindske CO2-udledningen markant og reducere antallet af de milliondyre spildtimer betydeligt,« siger Frida Frost.
Men det bliver ikke Danmark, der skal få forrest og teste teknologien, understreger transportministeren og henviser til, at man i Tyskland, Frankrig og Slovakiet er i gang med at teste GPS-baserede løsninger på tværs af landegrænser, og det er blandt andet her, Danmark kan kigge hen, hvis det viser sig succesfuldt.
På pressemødet torsdag, hvor Trængselskommissionens formand, administrerende direktør for Sund og Bælt, Leo Larsen, fremlagde kommissions arbejde flankeret af transportministeren, blev der også peget på en række andre anbefalinger.
Trængselskommissionens anbefalinger vil ifølge kommissionens egen beregning koste mellem 32 og 42 milliarder kroner frem mod 2025 at føre ud i livet, og det er penge, der blandt andet skal bruges på nye og bedre veje, nye letbaner i og omkring København, bedre sammenhæng i den offentlige transport og de såkaldte supercykelstier.
Desuden skal der skabes bedre parkeringsforhold for bilister nær stationer uden for hovedstaden, så flere kan se fordelen i at lade bilen stå på den sidste del af rejsen ind til byen.
Transportminister Pia Olsen Dyhr mener, at der er mange »spændende visioner« blandt anbefalingerne. Kommende trafikforhandlinger på Christiansborg skal afgøre, hvilke tiltag, regeringen vil gå videre med.