To knivdræbt på kinesisk etbarns-kontor

En mand med en kniv i hånden stormede tirsdag ind i et kontor i Kina, hvor landets etbarnspolitik bliver håndhævet, og dræbte to ansatte, mens han sårede fire andre.

Manden gik amok, efter at han havde været indblandet i en strid om sine børn, oplyser de statslige medier.

Personalet i departementet havde tidligere afvist at give manden, hvis efternavn er He, de papirer, som han skulle bruge for at opnå opholdstilladelse for sit fjerde barn, skriver det officielle Xinhua nyhedsbureau.

Nyhedsbureauet skriver, at manden ikke havde betalt den obligatoriske "sociale bøde" for at have brudt den officielle familieplanlægning, der kun tillader par at få et enkelt barn.

Landsbyboeren blev anholdt kort efter angrebet på familiedepartementet i byen Dongxing i provinsen Guangxi, skriver Folkets Dagblad.

Den omstridte etbarnspolitik, som blev indført for over tre årtier siden, har givet anledning til megen bitterhed og vrede.

Myndighederne insisterer på, at den har forhindret overbefolkning og styrket økonomisk udvikling, mens kritikere siger, at den har ført til mere rå magtanvendelse og skabt mange demografiske problemer.

Det er baggrunden for, at flere udtrykker sympati for voldsmanden tirsdag.

- Hvor mange flere må gribe til forbrydelse på grund af denne frygtelige lovgivning, hedder det i flere indlæg på Sina Weibo, der er en kinesiske form for Twitter.

Sagen vækker mindelser om et tilfælde sidste år, hvor en kvinde blev tvunget til at få abort, selv om hun var syv måneder henne.

Et-barnspolitikken bliver i visse tilfælde omgået. Det gælder for eksempel, hvis familier på landet får en pige som den førstefødte, ligesom der gælder særlig regler for mange etniske mindretal.

Der er i dag en ubalance mellem kønnene med seks drenge for hver fem piger.

Kinas arbejdsstyrke faldt sidste år for første gang siden 1963, og myndighederne har problemer med en aldrende befolkning, hvilket skaber øget diskussion om etbarnspolitikken.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip