København halser efter sine naboer Hovedstadsregionen ligger på vækstfronten et godt stykke efter byer som Stockholm og Oslo.

En kortlægning foretaget af den amerikanske tænketank The Brookings Institution viser således, at København er nummer 280 ud af 300 storbyer og regioner i verden, når det drejer sig om at skabe vækst og arbejdspladser. På samme liste er Oslo nummer 65, Stockholm nummer 127, mens Hamborg og Berlin er henholdsvis 130 og 176.

Den københavnske bundplacering skyldes ifølge rådgivnings- og analysevirksomheden Cowi en manglende sammenhængskraft i hovedstadsregionen.

»Der er masser af holdninger, anbefalinger og bud på håndtag, man kan dreje på for at få vækst i regionen. Vores erfaring fra området er, at netop sammenhæng mellem København og de omkringliggende kommuner, samt fokus på øget internationalisering, vil øge vækst og tiltrækningskraften,« siger Jakob D. Christensen, sektionsleder for strategi og implementering i Cowi, til epn.dk.

Dansk Industri og Dansk Erhverv efterlyser ligesom Cowi et mere omfattende samarbejde mellem København og omegnskommunerne, hvis hovedstadsregionen skal øge væksten.

De Konservative i København kalder det »katastrofalt og skandaløst«, at hovedstadsregionen ikke formår at skabe vækst i samme omfang som eksempelvis Stockholm og Oslo. Partiet skyder skylden på overborgmester Frank Jensen (S).

»Overborgmesteren har brugt de sidste tre et halvt år på at lukke veje og forsøge at overtale Folketinget til at frigive hash i stedet for at have fokus på vækst og arbejdspladser. Det er i høj grad derfor, det går så dårligt,« siger Konservatives leder i København, Rasmus Jarlov (K), i en pressemeddelelse.

 

Dagens Gossip