Københavns Ombudsmand undrer sig over 30 bostedssager

Det sker som følge af, at Berlingske i søndags kunne beskrive, hvordan Københavns Kommunes socialforvaltning har placeret 30 af kommunens mest udsatte borgere i botilbud, som ikke er godkendte til det.

»De senest fremkomne oplysninger om omfanget af Socialforvaltningens brug af ikke-godkendte bosteder kunne tale for en bredere undersøgelse for at afdække om forvaltningens hidtidige tilsyn generelt set er forsvarligt,« skriver Johan Busse i en mail til Berlingske.

Han mener, at oplysningerne om, at Socialforvaltningen ikke har haft overblik over antallet af ikke-godkendte steder får ham til at tvivle på, om forvaltningen har styr på tingene.

Indtil videre har han modtaget den samme redegørelse om »Møllen« fra forvaltningen, som medlemmerne af borgerrepræsentations socialudvalg har fået. Og så venter han på at modtage alle akterne i sagen. Samtidig afventer han Socialminister Karen Hækkerups (S) reaktion på sagen.

Hun har bedt Københavns Kommune om en forklaring på, hvordan kommunen kunne kende til forholdene på Møllen i årevis uden at få det stoppet.

»Når Socialministeriets tilbagemelding foreligger, vil jeg tage stilling til, hvad der nærmere skal indgå i min undersøgelse,« siger Johan Busse.

Det er over flere dage hverken lykkedes at få direktør for Københavns Kommunes socialforvaltning Anette Laigaard, socialborgmester Mikkel Warming (EL) eller nogen anden i socialforvaltningen hos Københavns Kommune til at fortælle om, hvorfor kommunen benytter tilbud, som ikke er godkendte.

Berlingske forsøger også at få en kommentar til ombudsmandens melding. Ifølge serviceloven må kommuner kun benytte botilbud, der er godkendte og ligger på Socialstyrelsens www.tilbudsportalen.dk. For et uvist antal af de 30 borgere bryder Københavns Kommune dermed sandsynligvis serviceloven.

Det gælder for de af borgerne, der er placeret efter paragraf 107, som er »personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer«. Det vurderer Sytter Kristensen, der er formand for interesseorganisationen for udviklingshæmmede LEV.

»Nogle af disse tilbud er ikke lovlige, fordi de ikke ligger på tilbudsportalen. Og de skal ligge på tilbudsportalen, for at kommunen har lov at bruge dem,« siger hun og tilføjer:

»Jeg synes selvfølgelig, det er utrygt, hvis en kommune ikke ved, at man har 30 borgere boende rundt omkring på enkeltforanstaltninger. De har vidst det et sted i systemet derinde, men de har ikke sikret sig en godkendelse,« siger hun. 

Hos Statsforvaltningen Hovedstaden, der er tilsynsmyndighed på området, understreger direktør Niels Preisler, at kommunen skal overholde serviceloven.

»Det ser ud, som om man ikke har overholdt servicelovens krav om godkendelse af botilbud, men at man nu er ved at rette op på det. Helt principielt skal kommuner selvfølgelig overholde lovgivningen ligesom alle andre,« siger han.

Socialforvaltningen vil nu rette op på, at man bruger bosteder, som ikke er godkendte. Det skriver de i redegørelsen.

»Formålet er fremadrettet at have så få enkeltmandsprojekter/ særforanstaltninger som muligt,« står der i en redegørelse.

Statsforvaltningen vil samtidig bede kommunen bekræfte, at de går i gang med at rette op på det.

 

Dagens Gossip