Københavns Zoo afliver elsket elefantunge

København Zoos knap to år gamle elefantunge Khao Sok døde mandag aften på grund af akut opstået sygdom, skriver Zoo i en pressemeddelelse.

Sygdommen skyldes et herpesvirus kaldet Elephant Endotheliotropic Herpesvirus (EEHV), der normalt findes hos de fleste voksne asiatiske elefanter, men som kan give sygdom med dødelig udgang hos et stort antal elefantunger. Sygdommen er normalt forekommende i zoologiske haver i hele verden og i naturen og er umulig at gardere sig imod. I Europa og USA bliver 50-60pct. af alle elefantunger født i zoologiske haver smittet med virusset. Af det samlede antal smittede unger dør 90pct.

Zoos elefantdyrepassere opdagede mandag morgen, at Khao Sok virkede sløv og tilkaldte derfor straks Zoos dyrlæger, der konstaterede, at elefantungen havde symptomer på det dødelige EEHV. Der blev sat ind med væske- og antivirusbehandling samt behandling mod blødninger, og der blev givet blodtransfusion fra moderen Kungrao. Dog var Khao Sok mandag aften så svag, at han måtte aflives.

Virusset er sandsynligvis kommet fra moderen eller en af de andre elefanter i flokken. Voksne elefanter kan leve med virusset på samme måde, som mennesker lever med forkølelsessår - indimellem blusser det op, men dyrene bliver ikke alvorligt syge. De unge elefanter er dog ikke på samme måde beskyttet mod virusset, da de fra 1,5 års alderen ikke længere dier og derfor ikke får den nærende råmælk fyldt med moderens antistoffer. Sygdommen opstår derfor typisk hos unge elefanter i 2-5 års alderen.

EEHV er dødeligt, fordi det manifesterer sig voldsomt og hurtigt. Virusset angriber celler i lymfekar og blodkar og forårsager blødninger i de indre organer: leveren, tarmen og hjertet. Virusset udgør ingen fare for mennesker.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip