Køen af ledige skrumper - men kun en smule

Antallet af ledige udgør i december 6,2 procent svarende til 163.500 personer. Det er et fald på 400 personer, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lige nu er der flere ledige kvinder end mænd. Fra november til december er kvindernes ledighedsprocent steget med 0,1 procentpoint, mens mændenes ledighed er faldet med 0,1 procentpoint.

Seniorøkonom hos Nykredit Tore Stramer siger, at selv om ledigheden er faldet svagt de seneste to måneder, er der ikke afgørende tegn på at fornyet vækst i dansk økonomi.

- En del af forklaringen kan være, at forkortelsen af dagpengeperioden ved årsskiftet har lagt et lille nedadgående pres på ledigheden, vurderer han.

Tore Stramer venter dog yderligere stigninger i antallet af ledige, da væksten ikke vil få mange flere ansat i den private sektor, mens sparekursen vil fortsætte i den offentlige sektor.

- Det er derfor også vores forventning, at ledigheden fortsat vil stige et godt stykke ind i det nye år. Det er samlet vores forventning, at ledigheden vil toppe i et niveau omkring 175.000 personer i sidste halvår af 2013, siger seniorøkonomen.

Mette Hørdum Larsen, der er økonom i LO, siger, at udviklingen mest af alt peger på en stabilisering.

- Stilstanden på arbejdsmarkedet og den aktuelt svage vækst i dansk økonomi taler for et stort behov for, at der nu fokuseres på tiltag, der kan fremme vækst og jobskabelse, siger Mette Hørdum Larsen og fortsætter:

- Det vigtigste er, at vi får gang i den hjemlige efterspørgsel igen - blandt andet ved at fjerne danskernes tilbageholdenhed og ved at sikre, at kommunerne bruger de penge, de har til rådighed.

Siden februar 2010 har den sæsonkorrigerede ledighed ligget mellem 6,1 og 6,4 procent af arbejdsstyrken.

Antallet af ledige ligger dog historisk set forholdsvis lavt. I starten af 1990'erne var der til sammenligning i størrelsesordnen 350.000 ledige.

Det er udsigterne til manglende vækst, der får økonomerne til at vente, at ledigheden ikke har toppet endnu. Der er ikke udsigt til, at privatforbruget kommer op i gear. Frygten for at miste jobbet betyder nemlig, at danskerne holder igen på forbruget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip