Køleskabet glemmes og bliver bakteriebombe

Kyllingesaften drypper ned på tomaterne, der er ved at blive mugne og udvikler skimmelsvamp, som sætter sig i spegepølsen.

Køleskabet er en sand bakteriefælde, hvis ikke man ofte gør det grundigt rent.

En ny måling lavet af Wilke for Newspaq viser desværre, at danskerne gambler med helbredet. 45 procent af danskerne gør nemlig kun køleskabet rent hvert halve år.

Det er meget uheldigt og kan være sundhedsskadeligt, vurderer Fødevarestyrelsen.

- Det synes jeg faktisk er lidt afskrækkende, det er for dårligt. Et køleskab skal gøres rent hver måned, siger Morten Lisby, der er udbrudskoordinator ved Fødevarestyrelsen, til Newspaq.

Køleskabet kan udvikle sig til en bakteriebombe, hvis man slækker på rengøringen.

- Noget af det mest almindelige er, at der udvikles skimmelsvamp i køleskabet. Det giver ikke umiddelbart problemer på den korte bane, men over f.eks. ti år kan det give skader på organerne, siger Morten Lisby.

Han forklarer, at kødsaft, der ikke vaskes af, kan ende med salmonella og diaré. Også listeria-bakterierne kan hobe sig op i køleskabet. Det kan i værste tilfælde give hjernebetændelse og blodforgiftning.

Især mennesker, der i forvejen er svækket risikerer at blive syge af et beskidt køleskab.

Undersøgelsen viser, at det især er de ældre køleskabsejere, der holder fanen højt, når der skal gøres rent. Næsten 53 procent af de 60 til 65-årige følger rådet og gør køleskabet rent hver måned.

De unge er de værste syndere, når køleskabet skal gøres rent. 13 procent af de 18 til 29-årige svarer, at de aldrig gør køleskabet rent.

- Det er desværre tal vi kender fra andre sammenhænge. Det er de unge, der er dårligst til at holde hygiejnen højt i køleskabet. De ældre har ligesom fået det ind under huden i deres ungdom, siger Morten Lisby.

Et godt råd er, at tage en hylde i køleskabet om ugen. På den måde slipper man for én gang om måneden at skulle i gang med den helt store omgang, forklarer Morten Lisby.

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip