Kølig luft fra Kina gør Nordkorea uberegnelig

Det vurderer Geir Helgesen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier på Københavns Universitet.

»Sikkerhedsrådet - nu med Kinas opbakning - har fordømt Nordkoreas seneste atomprøvesprængning og er en del af den seneste, stramme embargo. Kina er det land, som holder Nordkorea flydende økonomisk set. Uden Kina vil det være utrolig svært for Nordkorea at overleve på længere sigt, og derfor ser man nu, at Nordkoreas frygt er blevet til angst og paranoia,« siger Geir Helgesen.

Han henviser til, at Nordkorea ifølge landets officielle nyhedsbureau har bedt militæret om at gøre raketter klar til at angribe amerikanske militærbaser i Sydkorea og Stillehavet. En beslutning, der er fremprovokeret af USAs magtdemonstration torsdag, hvor amerikanerne viste, at de kan udføre langtrækkende angreb på mere end 20.000 kilometer ved at sende to bombefly på træningsmission i Sydkorea.

»I sidste instans er begge parter klar til at anvende sit grej og ammunition, så man kan ikke nøjes med at sige, at der er tale om spil for galleriet. Og det betyder, at tonen må betragtes som mere alvorlig i dag end for to uger siden,« vurderer Geir Helgesen.

En sydkoreansk militærkilde bekræfter ifølge nyhedsbureauet Yonhap i Sydkorea, at der er heftig aktivitet ved nabolandets missilanlæg, som rummer mellem- og langtrækkende raketter. Og det kan tyde på, at Nordkorea »rent faktisk vil åbne ild«, lyder det.

Alligevel tror seniorforskeren ikke, at Nordkorea vil starte en krig.

»Landet er oppe imod en suveræn overmagt, og det er den nordkoreanske regering udmærket klar over,« siger seniorforskeren.

Spørgsmål: Er det overhovedet muligt for Nordkorea at optrappe situationen yderligere uden at indlede en krig?

»Nej, det er svært at forestille sig. Nordkorea kan selvfølgelig gøre det, som man gjorde for noget tid siden, da man beskød en sydkoreansk ø. Og det var meget tæt på, at Sydkorea ville svare igen med samme mønt. Det er svært at vide, om det kunne have været begyndelsen på en militær konflikt. Sydkorea holdt igen, men har truet med ikke at gøre det, hvis det skulle ske igen,« siger Geir Helgesen.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium sagde fredag, at alle parter bør gøre en indsats for at undgå en voldelig eskalering af situationen mellem Nordkorea og USA.

»Vi opfordrer alle relevante parter til at gøre en fælles indsats for at vende den anspændte situation,« sagde talsmanden fra Kinas udenrigsministerium.

»Fred og stabilitet på den koreanske halvø såvel som i det nordøstlige Asien er i alles interesse,« tilføjede han.

Fredag var titusindvis af nordkoreanere, både soldater og civile, samlet på hovedpladsen i Pyongyang for at vise deres støtte til nationens leder, Kim Jong-un.

 

Dagens Gossip