Kogebøger gør os tykkere og tykkere

02/10/2013 15:20

BNB

Nyheder
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at portionsstørrelserne i de klassiske, danske kogebøger er steget over de sidste hundred år. Og det kan være vigtig viden i forhold til at begrænse den stigende overvægt i samfundet. 47 procent af danskerne har nemlig en BMI over 25 og kan derfor karakteriseres som overvægtige, siger overlæge Inge Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.- Folk er bange for at være sultne, og de spiser på forhånd. Så det er et meget større perspektiv end bare kogebøger. Undersøgelsen gør det vigtigt at sætte fokus på, at vi ikke skal være bange for at være sultne. Det er sundt og godt at være sulten. Maden smager simpelthen bedre, siger hun.Generelt er kalorieindholdet i kogebogsopskrifterne steget med en femtedel fra 1909-2009. Det stigende kalorieindhold kan ifølge Inge Clemmensen være et fingerpeg om, at selvom vi er blevet bedre til at spise sund mad, er det ikke altid nok, når vi vælger at fylde mere på tallerkenen.- Der er en glidende norm i samfundet. Når vi har muligheden for det, vil vi gerne tilbyde folk mere mad. Det er en helt basal ting, at vi tror, vi gør folk glade ved at tilbyde dem mere mad, siger overlægen.Men det er ikke kun portionsstørrelserne, der er et problem.- Vi ved alle sammen, at colaen er blevet større, burgeren er blevet større. Vi bliver hele tiden tilbudt to-go-mad, og det vil sige, at vi både spiser hele tiden og spiser større måltider, siger Inge Clemmensen.

Mest læste i dag

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at portionsstørrelserne i de klassiske, danske kogebøger er steget over de sidste hundred år. Og det kan være vigtig viden i forhold til at begrænse den stigende overvægt i samfundet. 47 procent af danskerne har nemlig en BMI over 25 og kan derfor karakteriseres som overvægtige, siger overlæge Inge Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Folk er bange for at være sultne, og de spiser på forhånd. Så det er et meget større perspektiv end bare kogebøger. Undersøgelsen gør det vigtigt at sætte fokus på, at vi ikke skal være bange for at være sultne. Det er sundt og godt at være sulten. Maden smager simpelthen bedre, siger hun.

Generelt er kalorieindholdet i kogebogsopskrifterne steget med en femtedel fra 1909-2009. Det stigende kalorieindhold kan ifølge Inge Clemmensen være et fingerpeg om, at selvom vi er blevet bedre til at spise sund mad, er det ikke altid nok, når vi vælger at fylde mere på tallerkenen.

- Der er en glidende norm i samfundet. Når vi har muligheden for det, vil vi gerne tilbyde folk mere mad. Det er en helt basal ting, at vi tror, vi gør folk glade ved at tilbyde dem mere mad, siger overlægen.

Men det er ikke kun portionsstørrelserne, der er et problem.

- Vi ved alle sammen, at colaen er blevet større, burgeren er blevet større. Vi bliver hele tiden tilbudt to-go-mad, og det vil sige, at vi både spiser hele tiden og spiser større måltider, siger Inge Clemmensen.