Kokain-hunger kan afhjælpes med laserlys

Stofmisbrugere kan muligvis få fjernet deres trang til kokain i fremtiden ved hjælp af en simpel behandling.

Det viser et nyt studie, som er publiceret i det britiske tidsskrift Nature, skriver Experimentarium.dk.

En forskergruppe fra blandt andet John Hopkins University i USA sendte laserlys ind i hjernen på en flok kokainafhængige rotter.

Laserlyset kunne tænde og slukke for hjernecellerne og dermed styre, hvor aktiv frontallappen skulle være. Det er i frontallappen, at menneskets selvkontrol styres.

Når forskerne tændte for aktiviteten, ophørte rotternes søgen efter stoffer.

- Det er et meget interessant studie. Jeg tror, det kan blive til stor gavn for nogle stofmisbrugere, siger læge og hjerneforsker Arne Møller fra Aarhus Universitet til Experimentarium.dk.

Alt tyder på, at gnaverhjernen og menneskehjernen reagerer nogenlunde ens, når den bliver udsat for euforiserende stoffer.

- Når man tager stoffer, så udløser hjernen lykkestoffet dopamin, der skaber velvære, og frontallappen kommer i ubalance. I studiet her retter forskerne op på den ubalance, så rotterne igen får en form for selvkontrol, siger Arne Møller.

Da laserbehandlingen er skadelig for hjernen, kan metoden dog ikke overføres direkte til mennesker. Derfor må der andre metoder til at skabe aktivitet i det dovne hjernecenter. Arne Møller har et bud.

- Ved at påvirke hjernen med elektromagnetisme kan man ruske op og skabe ny balance i frontallappen, uden det skader hjernen, siger forskeren.

Netop et forsøg med elektromagnetiske stråler på mennesker er nu sat i gang af forskerne bag studiet. Lignende metoder er kendt i behandling af depressioner.

Arne Møller mener dog ikke, at et skud laserlys eller magnetisk stråling er nok til at fjerne enhver narkomans trang til stoffer.

- Det kræver motivation. Når en misbruger tager sine stoffer, er der et væld af både fysiske og psykiske faktorer, der skaber afhængighed.

- Metoden her kan være et skub i den rigtige retning for en misbruger, der er motiveret til at komme ud af sit misbrug, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip