KOL-patienter ignorerer hoste og åndenød

De har røget i mange år, bliver nemt forpustede, hoster slim op, og de kan ikke overkomme det mindste.

Selv om symptomerne på lungesygdommen KOL er tydelige, tøver mange patienter med at gå til læge. De frygter for diagnosen og kan ikke overskue det totale rygestop, som lægen vil anbefale.

Næsten hver tredje KOL-patient diagnosticeres først, når sygdommen er så fremskreden, at mere end halvdelen af lungerne er nedbrudte, viser en undersøgelse med 3763 danske patienter, foretaget af Netdoktor.

Psykolog Anette Skriver, der arbejder med mennesker med kroniske sygdomme, mener, at det er frygten for diagnosen, der afholder patienterne fra at søge læge.

- Langt de fleste er udmærket klar over, hvad symptomerne på KOL er. Men angsten for at få en dårlig besked hos lægen kan vokse sig rigtig stor. Mange bliver helt strudseagtige af angst og kan ikke se, hvordan deres problem nogensinde skal løses, siger hun.

KOL er en fremadskridende sygdom, hvor det ikke er muligt at genoprette den tabte lungefunktion, men hvis sygdommen opdages tidligt og patienten stopper med at ryge, kan symptomerne mindskes. Samtidig kan medicin lette vejrtrækningen.

Men det kræver et besøg hos den praktiserende læge, og det kan være uoverskueligt, siger Anne Brandt, direktør i Danmarks Lungeforening.

- Mange synes, at det er pinligt, at de ikke af sig selv kan holde op med at ryge. De har måske forsøgt mange gange og synes, at de har en rygrad som en regnorm, siger hun.

Derfor lyder opfordringen til de praktiserende læger, at de skal tage patienternes trang til tobak alvorligt og erkende, at nikotinafhængighed er en diagnose.

- Når KOL-patienter fortsætter med at ryge, er det, fordi de er meget afhængige. Derfor er det nødvendigt, at flere får medicin eller anden behandling, der kan hjælpe dem med at stoppe, siger Anne Brandt.

Det anslås, at omkring 430.000 danskere har KOL, men det er kun halvdelen, der har fået stillet diagnosen.

 

 

Dagens Gossip