Kollapset mur i boligblok var stærkt overbelastet

Det var et spørgsmål om tid, før muren i en boligblok i Frederikshavn kollapsede, fastslår en rapport tirsdag. To personer kom til skade, da muren gav efter søndag 9. november 2014. Det skriver DR Nordjylland.

Rapporten, der er udarbejdet af Aalborg Universitet og rådgivningsfirmaet Rambøll, viser, at den kollapsede mur var overbelastet med 190 procent.

Derudover står der også i rapporten, at totalentreprenøren slet ikke havde regnet på, hvad der ville ske, når man fjernede muren.

Kaare K.B. Dahl, der er seniorprojektchef i Rambøll, kalder det ifølge DR Nordjylland "et grelt eksempel" og usædvanligt. Boligselskabet har besluttet at fortsætte arbejdet med entreprenøren NCC alligevel.

- Det, at NCC allerede umiddelbart efter ulykken tog ansvaret på sig og påviste de fejl, der var sket, har gjort, at jeg kan have tillid til, at NCC også fremadrettet kan løse opgaven på betryggende vis, siger Steen Møller Andersen, direktør for Boligforeningen Vesterport.

Boligblokken var under renovation, da kollapset skete. Det var et utilstrækkeligt forarbejde og koordinering omkring nedrivning af ydermur, der var en af årsagerne til, at hjørnet af boligblokken kollapsede.

Allerede fredagen efter ulykken påtog NCC sig ansvaret for ulykken, fordi de ikke i tilstrækkelig grad havde bedt om projektmateriale fra deres rådgivere. Den nye rapport har ikke til hensigt at placere ansvar, men synes at underbygge NCCs konklusion.

I kølvandet på den sammenstyrtede mur understregede Steen Møller Andersen, at kollapset kunne have haft meget større konsekvenser, end det fik, den pågældende søndag, hvor muren kollapsede.

- Havde det været mandag, hvor huset ud over beboere også ville have været fyldt med håndværkere, så kunne det være gået meget værre, sagde Steen Møller Andersen dengang.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip