Komité vil bygge dansk stormoske i København

Inden 2017 skal København have en »rummelig« og »brobyggende« stormoske. Det er målsætningen for en komite, der med den københavnske integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), i spidsen onsdag lancerer sine planer i avisen Politiken.

»Danmark har endnu ikke en egentlig rummelig og brobyggende stormoske, som orienterer sig bredt og i udgangspunktet er helt dansk. En rummelig stormoske vil sende et klart signal om, at København anerkender danske muslimers plads og rolle i det danske samfund og vil give islam sin naturlige plads blandt byens øvrige religioner,« skriver komiteen, der består af Muslimernes Fællesråd og en række kendte danskere.

P.t. er en større moske under opførelse på Nørrebro, men den er ikke åben for alle muslimer. Ifølge Muslimernes Fællesråd er der brug for en moske, hvor alle er velkomne.

»Det er vigtigt med et muslimsk samlingspunkt, der er dansk i udgangspunktet, drevet frem af den danske befolkning og danske interesser. Tager du til Istanbul, vil du se masser af kirker og synagoger side og side med moskeer,« siger talsperson Mustafa Gezen fra fællesrådet til Politiken.

Byggeplanerne vækker imidlertid vrede hos både Dansk Folkeparti og de Konservative. Den konservative leder på Københavns Rådhus, Rasmus Jarlov (K), erklærer, at en stormoske ikke hører hjemme i København.

»Vi er et meget tolerant samfund, har fuld religionsfrihed, og der er allerede masser af moskéer, hvor muslimer kan dyrke deres religion. Men det betyder ikke, at vi til ære for islam har pligt til at opføre kæmpe store monumenter, der skal trone over vores hovedstad. Vi skal være stolte af vores kulturarv, og der er ingen grund til at forsøge at give København et mere udenlandsk udtryk«, siger han i en skriftlig kommentar.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF), mener, at planerne om stormoskeen er Anna Mee Allerslevs forsøg på at kapre muslimske stemmer til kommunalvalget.

»Det er noget underligt noget, at de Radikale har den opfattelse, at det er politikernes opgave at opføre stormoskeer til ære for islam. Det er jeg mildest talt uenig i, og jeg opfatter det som en form for selvdestruktiv adfærd i forhold til ens egen kultur, som jeg aldrig kommer til at forstå,« siger han.

Foruden integrationsborgmesteren og Muslimernes Fællesråd bestå moske-komiteen af blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, juraprofessor Eva Smith, tidligere overrabiner Bent Melchior, forfatter Benny Andersen, kommentator Peter Mogensen og erhvervskvinden Stine Bosse.

Moskeen skal finansieres af danske bidrag. Det er endnu uvist, hvor den skal placeres.

 

Dagens Gossip