Kommentator: LA og DF kan næppe enes om regeringsgrundlag

Skrevet af admin

19/06/2015

Dagens topnyheder

Lars Løkke Rasmussen har fået mandat til at danne regering, men den skal rumme alle fire borgerlige partier.

Sådan er udgangspunktet for de kommende regeringsforhandlinger efter fredagens dronningerunde, men det er ikke det mest sandsynlige udfald, vurderer Børsens politiske kommentator Helle Ib over for Ritzau.

- Man skal ikke udelukke nogen som helst scenarier i øjeblikket, men det der ser meget "kreativt" ud, siger hun og konstaterer:

- Jeg vil blive overrasket, hvis det ender der.

Det er Liberal Alliance, som har indsnævret Løkkes mandat til dannelsen af en regering med både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og partiet selv.

Og selvom Helle Ib mener, at det kan være en sund øvelse for de fire partier at sætte sig sammen, så kan det blive svært at rumme særligt to partiers forskelligheder i et regeringsgrundlag.

- Så langt som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti står fra hinanden i den økonomiske politik, så vil jeg blive meget overrasket, hvis man kan skrive et regeringsgrundlag, som rummer dem begge, uden at nogen af dem går på voldsomt kompromis, siger hun.

- Jeg tror godt, de fire partier vil kunne samarbejde som blok med nogle i regering og nogle udenfor. Men det er meget forskelligt fra, hvis de alle sammen skal være enige i et regeringsgrundlag, uddyber Helle Ib.

Hun understreger dog, at de store omvæltninger i valgresultat tilsiger, at alt kan ske.

- Det her valg har rusket op i så mange ting - LA og DF er blevet større, og Venstre har fået det dårligste valg i 25 år - at man er nødt til at holde sin hjerne åben for alle muligheder, siger hun.

/ritzau/