Kommentator: Selvfølgelig bad Fogh Bush om jobhjælp

Det vurderer kommende direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab og udlandskommentator Michael Ehrenreich.

»Du får ikke den her post ved bare at indlevere en ansøgning og så sidde og vente på svar. Man skal gøre sine hoser grønne hos dem, der skal træffe beslutningen. Derfor er det langt fra overraskende, at han bad om amerikansk støtte til at få jobbet,« siger han.

Forløbet op til udpegelsen af Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær for NATO er igen oppe at vende, efter en forhenværende rådgiver for den tidligere amerikanske præsident George W. Bush i Politiken mandag, forklarer, at Fogh ved et møde i Texas i 2008 bad om hjælp til at få jobbet - kun tre måneder efter at være blevet genvalgt.

Bush valgte ifølge rådgiveren at nævne Fogh som en kandidat over for sin efterfølger, Barack Obama.

Ifølge Michael Ehrenreich var det ikke blot i Foghs interesse at få jobbet, men også i danske interesser.

»Man skal se det her flerdimensionelt. Det har været en stærk interesse, at en af hvor egne har kunne få et af de absolutte topjob i det internationale diplomati,« siger han.

Desuden bekræfter de nye informationer ifølge Ehrenreich, at Danmark har draget fordel af at skifte fra en passiv til en aktivistisk udenrigspolitik med krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak.

»Danmark har en adgang til beslutningsmiljøet i Washington, som vi ikke havde før. Det er ikke sikkert, at det, Danmark siger, bliver taget til følge, men alene at blive hørt er bestemt ikke alle lande beskåret,« konstaterer Michael Ehrenreich.

 

Dagens Gossip