Kommentatorer: Jelved skal føre værdikamp

Marianne Jelved er sendt ind i Kulturministeriet for at føre værdikamp mod den borgerlige opposition.

Sådan lyder vurderingen fra de politiske kommentatorer på dagen, hvor den 69-årige Jelved får overdraget ministeriet Nybrogade fra Uffe Elbæk.

- Hun er en noget anderledes type end Uffe Elbæk, siger Rasmus Jønsson, ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC.

- Han er reelt interesseret i kulturlivet, mens Jelved er mere interesseret i kulturen som en del af værdikampen, og jeg tror, hendes opgave bliver at skabe kant til de politiske modstandere, vurderer han.

Dagbladet Børsens politiske redaktør, Helle Ib, påpeger, at Marianne Jelved kommer til at skulle balancere mellem at give de borgerlige modspil og at fastholde den fælles linje i regeringen.

- Regeringen og især De Radikale vil rigtig gerne markere, at der er en forskel i værdipolitikken i forhold til VKO.

- Men det bliver en udfordring at gøre den skillelinje skarpere uden at komme i konflikt med regeringsgrundlaget eller støde de socialdemokrater, som ligger meget langt fra det, De Radikale engang stod for, siger Helle Ib.

Hun peger på det famøse juletræ fra Kokkedal og den voldsomme ballade på skadestuen i Odense som sager af den type, hvor regeringens interne uenigheder om udlændingepolitikken ville kunne blive udstillet, hvis en kulturminister farer for hårdt frem.

Helle Ib forventer dog samtidig, at Jelved har erfaringen til at finde balancen.

Erik Holstein, journalist ved netavisen Altinget og forfatter til en bog om Marianne Jelved, er mere i tvivl.

- Jeg forventer, at hun vil tage et vist hensyn, men på den anden side er der en række af værdispørgsmålene, der betyder en hel del for hende. Så spørgsmålet er, hvor meget bånd hun vil lægge på sig selv, spekulerer han og tilføjer:

- Det bliver afgørende for, om hun vil være en ubetinget gevinst som kulturminister, eller om hun vil skabe problemer.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip