Kommission: Løkkes afbud har ført til »misforståelser«

27/05/2013 14:54

BNB

Nyheder
Venstre-formanden skulle have afgivet forklaring i Statsløsekommissionen tirsdag 21. maj, men fik via sin bisidder udskudt afhøringen til onsdag 29. maj.Kommissionsformand Peter Buhl forklarer i redegørelsen, at kommissionen i april accepterede, at Lars Løkke kunne få sin afhøring udskudt på grund af en rejse til Grønland.»Det lå ikke præcist fast, hvornår Lars Løkke Rasmussen ville vende tilbage, men det forventedes at blive i dagene 20.-22. maj 2013. En afhøring den 22. maj 2013 ville således ikke med sikkerhed kunne gennemføres. Advokaten (bisidder Nicolai Mallet, red.) fremhævede behovet for tid til en rimelig forberedelse af afhøringen,« skriver Peter Buhl blandt andet i redegørelsen.Lars Løkke Rasmussen kom hjem fra Grønland 20. maj om aftenen og udtalte sig blandt andet i folketingssalen om tirsdagen, hvor han ellers skulle have været til afhøring i Statsløsekommissionen.Ekstra Bladet skrev i weekenden, at Lars Løkke Rasmussen havde »pjækket« fra afhøringen 21. maj, og at han var blevet taget i en »rejseløgn«.Løkkes tidligere departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad, blev afhørt tirsdag 21. maj og fortalte blandt andet, at han i efteråret 2009 havde briefet Lars Løkke om, at der skulle være »knas« med statsløses rettigheder i Integrationsministeriet.Det stemmer ikke umiddelbart overens med Løkkes egen forklaring fra marts 2011 om, at han først hørte om sagen, da den blev oprullet i pressen i januar 2011.Udskydelsen af afhøringen betød, at Lars Løkke ikke skulle afgive forklaring samme dag som sin tidligere departementschef.Løkkes bisidder, advokat Nicolai Mallet, sagde søndag til Jyllands-Posten, at der »intet mystisk« er i udskydelsen.»Lars Løkke Rasmussens sekretariat oplyste over for mig, at han havde rejse- og mødeaktivitet omkring den 21. maj. På det tidspunkt var det ikke planlagt endnu, hvornår han skulle rejse hjem, og så var det min vurdering, at hvis han ikke stod til rådighed for mig i dagene op til den 21. maj, så ville forberedelsen ikke blive, som den bør være, og derfor bad jeg kommissionen om at tage en af de tre reservedage i brug. Det var alene min beslutning, og efterfølgende viste det sig, at han skulle hjem den 20. maj om aftenen,« sagde Nicolai Mallet.Statsløsekommissionen undersøger omstændighederne bag den konventionsstridige praksis med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge, der i en årrække foregik i Integrationsministeriet, og som endte med at koste daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) posten.Statsløsekommissionen er nedsat af Løkke selv og skal desuden forsøge at finde ud af, hvem i den politiske top der vidste hvad om bruddet på konventionerne.

Mest læste i dag

Venstre-formanden skulle have afgivet forklaring i Statsløsekommissionen tirsdag 21. maj, men fik via sin bisidder udskudt afhøringen til onsdag 29. maj.

Kommissionsformand Peter Buhl forklarer i redegørelsen, at kommissionen i april accepterede, at Lars Løkke kunne få sin afhøring udskudt på grund af en rejse til Grønland.

»Det lå ikke præcist fast, hvornår Lars Løkke Rasmussen ville vende tilbage, men det forventedes at blive i dagene 20.-22. maj 2013. En afhøring den 22. maj 2013 ville således ikke med sikkerhed kunne gennemføres. Advokaten (bisidder Nicolai Mallet, red.) fremhævede behovet for tid til en rimelig forberedelse af afhøringen,« skriver Peter Buhl blandt andet i redegørelsen.

Lars Løkke Rasmussen kom hjem fra Grønland 20. maj om aftenen og udtalte sig blandt andet i folketingssalen om tirsdagen, hvor han ellers skulle have været til afhøring i Statsløsekommissionen.

Ekstra Bladet skrev i weekenden, at Lars Løkke Rasmussen havde »pjækket« fra afhøringen 21. maj, og at han var blevet taget i en »rejseløgn«.

Løkkes tidligere departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad, blev afhørt tirsdag 21. maj og fortalte blandt andet, at han i efteråret 2009 havde briefet Lars Løkke om, at der skulle være »knas« med statsløses rettigheder i Integrationsministeriet.

Det stemmer ikke umiddelbart overens med Løkkes egen forklaring fra marts 2011 om, at han først hørte om sagen, da den blev oprullet i pressen i januar 2011.

Udskydelsen af afhøringen betød, at Lars Løkke ikke skulle afgive forklaring samme dag som sin tidligere departementschef.

Løkkes bisidder, advokat Nicolai Mallet, sagde søndag til Jyllands-Posten, at der »intet mystisk« er i udskydelsen.

»Lars Løkke Rasmussens sekretariat oplyste over for mig, at han havde rejse- og mødeaktivitet omkring den 21. maj. På det tidspunkt var det ikke planlagt endnu, hvornår han skulle rejse hjem, og så var det min vurdering, at hvis han ikke stod til rådighed for mig i dagene op til den 21. maj, så ville forberedelsen ikke blive, som den bør være, og derfor bad jeg kommissionen om at tage en af de tre reservedage i brug. Det var alene min beslutning, og efterfølgende viste det sig, at han skulle hjem den 20. maj om aftenen,« sagde Nicolai Mallet.

Statsløsekommissionen undersøger omstændighederne bag den konventionsstridige praksis med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge, der i en årrække foregik i Integrationsministeriet, og som endte med at koste daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) posten.

Statsløsekommissionen er nedsat af Løkke selv og skal desuden forsøge at finde ud af, hvem i den politiske top der vidste hvad om bruddet på konventionerne.