Kommunaldirektør fortryder manglende reaktion

Kommunaldirektør Bjarne Pedersen erkender, at Helsingør Kommune skulle have reageret allerede for to år siden, da kommunen fik den første henvendelse om det såkaldte garagebarn, som forældrene har skjult for kommunen i fire år.

Drengen blev i august ved et tilfælde opdaget af en politibetjent under et tæppe i en bil i familiens garage.

Men kommunen havde allerede to år tidligere fået en henvendelse fra en borger, der havde "en fornemmelse" af, at parret, der har fået tvangsfjernet seks børn, skjulte et syvende barn.

- Der er to slags henvendelser. Den ene er en underretning, hvor en borger fortæller os noget, de ved. Den anden slags er de mere ukonkrete forespørgsler og bemærkninger, forklarer Bjarne Pedersen.

- Det var en bemærkning fra en borger, som siger, at vedkommende ikke har set noget, men har en mærkelig fornemmelse af, at der er et barn. Det er alt, hvad vi får.

Ifølge Bjarne Pedersen undlod kommunen at reagere, fordi man tolkede et svar fra Ankestyrelsen, som om der ikke var lovhjemmel til at tjekke oplysningerne.

Problemet var ifølge Bjarne Pedersen, at borgeren ikke havde nogen konkret begrundelse for sin mistanke, og kommunen derfor ikke kunne foretage et kontrolbesøg i hjemmet.

- Vi snakker om at lave et uanmeldt eftersyn på adressen, men for at være sikker på, at det er i overensstemmelse med loven, så spørger vi Ankestyrelsen, og får at vide, at vi på det foreliggende grundlag ikke kan aflægge parret besøg.

I dag fortryder Bjarne Pedersen dog, at kommunen undlod at gribe ind.

- I bagklogskabens klare lys, skulle vi selvfølgelig have gjort det alligevel, siger Bjarne Pedersen, der håber at loven nu bliver ændret.

- Hvis vi havde haft et lovgrundlag for at gribe ind for to år siden, så kunne vi have givet barnet to års bedre barndom, siger Bjarne Pedersen.

Helsingør Kommune har et særdeles godt kendskab til familien, som altså tidligere har fået fjernet seks børn. Men ifølge kommunaldirektøren har det været umuligt at få en dialog i gang med familien.

- Vi har slet ikke kunnet samarbejde omkring børnene. Vi skulle bare holde os væk, siger Bjarne Pedersen.

- Vi blander os ikke i, hvordan voksne mennesker vælger at leve deres liv, men problemet med denne her familien har været, at børnene er blevet systematisk isoleret fra omverdenen, og det, mener vi, er så alvorligt, at vi har været nødt til at gribe ind, siger han.

Den fireårige dreng, som blev fundet i garagen, har ifølge Bjarne Pedersen lidt skade af sin isolerede opvækst.

- Det er klart, at hans udvikling er hæmmet. Han har ikke haft adgang til de fysiske udfoldelser, som andre børn har. Han har heller ikke haft de sociale kontakter, som børn har brug for.

- Men han er i de bedste hænder nu, og vi forsøger at rette op på så meget, vi kan, siger Bjarne Pedersen.

 

Dagens Gossip