Kommunalvalg 2013: Byrødder står fat på retten til studehandler valgnatten

05/10/2013 07:26

BNB

Nyheder
Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og Kommunernes Landsforening (KL) har bedt landets byråd om at lave regler, der kan forhindre midnatskup og studehandler efter kommunalvalg. Men opfordringen er blevet overhørt, viser en rundringning foretaget af Politiken. Ingen af landets 10 største kommuner har indført det efterspurgte kodeks, viser rundringningen. Ved kommunalvalget i 2009 var der i blandt andet Randers Kommune kup mod borgmesterposten på valgnatten, hvor først SF brød et fælles valgoplæg med Socialdemokraterne og dermed satte S-borgmesteren fra posten. I sidste øjeblik kaprede socialdemokraten Henning Jensen Nyhuus (S) borgmesterposten tilbage med et alternativt flertal. Flere steder i landet nåede tilliden til lokalpolitikere et lavpunkt, og derfor udsendte Margrethe Vestager og KL i februar sidste år et notat til alle kommunalbestyrelser med en opfordring om »at vedtage og offentliggøre et lokalt forankret kodeks for god konstitueringsskik, hvilket vil kunne medvirke til at begrænse de tilfælde, hvor konstitueringen efter et kommunalvalg har et forløb, der opleves som uhensigtsmæssigt,« skriver Politiken. Kodekset skulle gøres offentligt tilgængeligt, så kommunens vælgere ville kunne stille politikerne til regnskab, såfremt kodekset blev brudt. Ifølge borgmester Henning Jensen Nyhuus er det »næsten umuligt« at lave den slags juridisk bindende aftaler. Andre kommuner oplyser, at man ikke tidligere har haft store problemer, eller at politik er magtspil, hvor aftalebrud for egen vindings skyld er naturligt forekommende, skriver Politiken. Sekretariatschef Solvej Jakobsen fra KL påpeger, at opfordringen udsprang af en større rapport om konstitueringerne, som ifølge hende har øget opmærksomheden omkring politikernes opførsel. »Jeg tror bestemt, at der er skabt opmærksomhed om det her. Så er det jo op til politikerne at vurdere, om der skal laves et kodeks,« siger hun. I en mail via sin rådgiver fastholder Margrethe Vestager, at et kodeks er en god idé som modvægt til »uskønne konstitueringsforløb«: »Når det er sagt, er jeg også stor fortaler for det lokale selvstyre. Vores lokale demokrati bygger netop på ansvaret og friheden til, at det enkelte byråd beslutter, hvordan de vil tilrettelægge deres politiske arbejde - og altså også, om de udformer et kodeks«.

Mest læste i dag

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og Kommunernes Landsforening (KL) har bedt landets byråd om at lave regler, der kan forhindre midnatskup og studehandler efter kommunalvalg. Men opfordringen er blevet overhørt, viser en rundringning foretaget af Politiken.

Ingen af landets 10 største kommuner har indført det efterspurgte kodeks, viser rundringningen.

Ved kommunalvalget i 2009 var der i blandt andet Randers Kommune kup mod borgmesterposten på valgnatten, hvor først SF brød et fælles valgoplæg med Socialdemokraterne og dermed satte S-borgmesteren fra posten. I sidste øjeblik kaprede socialdemokraten Henning Jensen Nyhuus (S) borgmesterposten tilbage med et alternativt flertal.

Flere steder i landet nåede tilliden til lokalpolitikere et lavpunkt, og derfor udsendte Margrethe Vestager og KL i februar sidste år et notat til alle kommunalbestyrelser med en opfordring om »at vedtage og offentliggøre et lokalt forankret kodeks for god konstitueringsskik, hvilket vil kunne medvirke til at begrænse de tilfælde, hvor konstitueringen efter et kommunalvalg har et forløb, der opleves som uhensigtsmæssigt,« skriver Politiken.

Kodekset skulle gøres offentligt tilgængeligt, så kommunens vælgere ville kunne stille politikerne til regnskab, såfremt kodekset blev brudt.

Ifølge borgmester Henning Jensen Nyhuus er det »næsten umuligt« at lave den slags juridisk bindende aftaler.

Andre kommuner oplyser, at man ikke tidligere har haft store problemer, eller at politik er magtspil, hvor aftalebrud for egen vindings skyld er naturligt forekommende, skriver Politiken.

Sekretariatschef Solvej Jakobsen fra KL påpeger, at opfordringen udsprang af en større rapport om konstitueringerne, som ifølge hende har øget opmærksomheden omkring politikernes opførsel.

»Jeg tror bestemt, at der er skabt opmærksomhed om det her. Så er det jo op til politikerne at vurdere, om der skal laves et kodeks,« siger hun.

I en mail via sin rådgiver fastholder Margrethe Vestager, at et kodeks er en god idé som modvægt til »uskønne konstitueringsforløb«:

»Når det er sagt, er jeg også stor fortaler for det lokale selvstyre. Vores lokale demokrati bygger netop på ansvaret og friheden til, at det enkelte byråd beslutter, hvordan de vil tilrettelægge deres politiske arbejde - og altså også, om de udformer et kodeks«.