Kommune køber robotter til alle plejehjem

13/04/2013 11:50

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Ni robotstøvsugere har i et år været prøvekørt i nogle af Køge Kommunes pleje-, ældre- og handicapcentre med stor succes, skriver Dagbladet Køge.

Succesen har været så stor, at kommunen nu anskaffer yderligere 40 af slagsen som følge af medarbejdernes positive tilbagemeldinger.

Det viste sig hurtigt, at de små hjælpere gør størst nytte i store fælleslokaler, hvor de kan arbejde om natten, når lokalerne er mennesketomme.

De er ikke velegnede til støvsugning i de forholdsvis små, tætmøblerede pleje- og handicapboliger og kan desuden virke skræmmende på nogle af beboerne.

Som to væsentlige fordele ved robotstøvsugerne fremhæver medarbejderne, at de fjerner meget af det hårde, fysiske slid ved tørmopning af store arealer og giver dem bedre tid til nogle af de mange andre opgaver.

Det giver også bedre tid til de opgaver, der handler om menneskelig kontakt og omsorg for beboerne, skriver avisen.

De ældre vurderede selv i en undersøgelse sidste sommer, at robotstøvsugere ikke kan erstatte den praktiske hjemmehjælp. Undersøgelse var lavet af Teknologisk Institut for Ældre Sagen.

Det var første gang, at en undersøgelse om robotstøvsugere tog udgangspunkt i de ældres egne behov og erfaringer.

Tidligere har en undersøgelse i Forbrugerrådets blad Tænk i en generel test dumpet samtlige 14 robotstøvsugere på markedet. De havde problemer med tæpper, hår og møbler.

Alligevel har op imod halvdelen af landets kommuner tanker om at indsætte en robotstøvsuger i stedet for en hjemmehjælper hos mange ældre.

/ritzau/