Kommune politianmeldt: Filmede nøgen mand i seng

Karsten Engebjerg har politianmeldt Kolding Kommune efter et hjemmeplejebesøg i hans hjem, skriver Kolding Ugeavis.

Karsten Engebjerg lider af sclerose, har højre ben amputeret og han skal have hjælp til det meste i hverdagen, da han sidder i kørestol.

En morgen, hvor han skulle som alle andre morgener skulle have hjælp af to hjemmehjælpere, stod der pludseligt to japaner inde i hans bolig.

- Jeg ved ikke, om det var et led i deres uddannelse, men de to japanere kunne ikke ret meget engelsk. De tog billeder og video af mig, mens hjemmeplejerne tog dynen af mig, vendte mig rundt og vaskede mig for neden og gjorde mig klar til bad. De tog billeder og video af mig, mens jeg var nøgen, og jeg føler det meget blufærdighedskrænkende. Jeg var rystet over episoden, og jeg følte mig virkelig ydmyget, fortæller Karsten Engebjerg.

Han undrer sig over, at det ikke var blevet varslet på forhånd, at der skulle komme ekstra personer:

- Jeg var på intet tidspunkt gjort opmærksom på, at der ville komme to japanere og tage bilelder og filme mig, mens jeg var nøgen. De to hjemmehjælpere forsøgte lidt at genne dem ind i stuen, men det havde de to japanere svært ved at forstå, siger Karsten Engebjerg.

Han har politianmeldt episoden efter at have drøftet sagen med en veninde, der er advokatsekretær.

Han ringede dagen efter til hjemmeplejen i Kolding Kommune. Han ville have en forklaring og en undskyldning. Han talte med hjemmeplejeleder Marianne Due. Hun bekræfter overfor Kolding Ugeavis, at hun talte med Karsten Engebjerg og siger:

- Jeg kendte ikke sagen, så jeg skulle først undersøge, hvad der var sket. Og det er korrekt, at der har været japanere med på besøg hos Karsten Engebjerg tirsdag morgen. De var med ude, for at se, hvordan vi foretager pleje og bruger hjælpemidler. Vi har haft flere hold japanere på besøg de seneste dage, og de har været med ude på besøg hos mange både morgen og aften, fortæller Marianne Due.

Alle de japanere, der har været ude på besøg i private hjem, kan bruge det de ser til noget relevant, understreger Marianne Due:

- Alle japanerne har en sundhedsfaglig baggrund. Der er dels tale om sygeplejere, leder af plejecentre og ledere af hjælpemiddelcentre. De kommer fra flere forskellige byer i Japan.

Marianne Due mener ikke, at Karsten Engebjergs udlægning af besøget er helt korrekt:

- Det er korrekt, at der er taget billeder i hans hjem, men der er kun taget billeder af hjælpemidlerne i hans hjem, og japanerne sad og ventede i stuen, mens Karsten Engebjerg blev vasket og var i bad. Men jeg kan godt forstå, at han var desorienteret.

Hvorvidt Karsten Engebjerg var en af de borgere, der ikke var orienteret om besøget på forhånd, ved Marianne Due ikke. Men praksis omkring disse besøg ændres øjeblikkeligt:

- Derfor gør vi fremadrettet det, at vi forinden et besøg laver en aftale på skrift med den enkelte borger, fordi det giver en bedre sikkerhed. Så er der heller ingen tvivl, hvis vi kommer ud til en dement. Nu er Karsten Engebjerg ikke dement, men det vil være bedst for begge parter, at der ligger en skriftlig aftale om, hvad, der kommer til at ske, slutter Marianne Due.

Karsten Engebjerg skulle have modtaget en undskyldning via e-mail.

 

Dagens Gossip