Kommune udskyder omstridt asbestaktiveringsprojekt

Beslutningen har medført voldsom kritik fra fagforeninger, arbejdsgivere og eksperter.

Arbejdstilsynet oplyser, at asbestose, kræft og åndedrætsbesvær er nogle af de risici, der er forbundet med asbestarbejde, men alligevel kan de 20 kontanthjælpsmodtagere ikke nægte at udføre det farlige arbejde – medmindre de vil miste retten til kontanthjælp.

Kommunen besluttede tirsdag på baggrund af Politikens henvendelser at sætte aktiveringsprojektet i bero, selv om man tidligere har betegnet det som en »solstrålehistorie«.

Det frikender dog ikke kommunen, mener 3F.

»Kommunen bryder klart loven. Det er ren og skær kassetænkning, at kommunen sætter kontanthjælpsmodtagere til med livet som indsats at udføre ekstremt farligt arbejde«, siger næstformand i 3F Johnny Skovengaard til avisen.

Dansk Byggeri er enig i kritikken.

»Det er en fuldstændig horribel måde at gribe opgaven an på. Nedrivning af udtjente bygninger er et stykke professionelt arbejde, der kræver, at man ved, hvad man har med at gøre,« siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

Glostrup Kommune mente ellers, at beskæftigelsesprojektet var en enestående mulighed for de ledige, som inden arbejdet ville få et kort kursus i at håndtere de farlige materialer og herefter måske muligheden for at finde et arbejde.

Men tirsdag besluttede kommunaldirektøren at udskyde projektet.

»På baggrund af de vurderinger og de oplysninger, der er fremkommet, har vi besluttet at sætte projektet i bero, indtil vi har en fuldstændig afklaring af de juridiske og sundhedsmæssige spørgsmål, der er rejst«, siger kommunaldirektør Morten Winge.

 

Dagens Gossip