Kommuner hårdere til værks mod social svindel

Håndværkere, der arbejder hos naboen på mærkelige tidspunkter. Eller en bil parkeret foran en enlig mors rækkehus i nattetimerne.

Danskerne holder øje med hinanden, og det mærker de ude i landets kommuner. I løbet af årets første måneder er antallet af anonyme anmeldelser om socialt bedrageri steget markant.

- I en økonomisk presset tid, hvor borgerne oplever nedskæringer, så trigger det noget, at der er nogen, som får ydelser, de ikke er berettigede til, siger Jesper Suhr Thomsen, leder af kontrolgruppen i Odense Kommune.

Mens gruppen i hele 2012 modtog cirka 350 henvendelser, har de fem ansatte i løbet af dette års første to måneder fået 250 tip. Langt de fleste via kommunens nye hjemmeside, hvor mistanke om snyd med børnefamilieydelser, boligstøtte, fripladser i børneinstitutioner eller sort arbejde kan anmeldes anonymt.

Slagelse Kommune har også en hjemmeside for anonyme anmeldelser, og her indkom 55 i januar i år. En stigning på 60 procent i forhold til samme måned året før. Ifølge Helle Guldager, afdelingsleder for Center og Borgerservice, har DR's programserie "Aktion Socialt Bedrageri" medvirket til stigningen, men mest af alt den økonomiske krise.

- Når krisen kradser, er der en tendens til, at folk bliver mere opmærksomme på, om der er nogen, der får noget, som de ikke er berettigede til. De er jo skatteydere i samme kommune, siger hun.

En gennemgang af det seneste års anmeldelser i Slagelse viser, at kun hver femte sag holder stik. De øvrige er enten grundløse eller umulige for kommunen at føre bevis for.

- Det kan det sige noget om, at der er nogen som lidt hurtigt beskylder andre for noget, som man ikke ved, om er rigtigt, siger Helle Guldager.

Alligevel mener hun, at det giver mening at have fokus på socialt bedrageri. De ansatte i kontrolenheden standser eller forhindrer udbetalinger for cirka 10 millioner kroner om året.

Hos Den Sociale Retshjælp mærkes det, at kommunerne opruster i jagten på bedragere. Især mange enlige mødre føler sig forfulgt, siger leder Sandy Madar

- Beskyldningerne fyger til højre og venstre, og selv om der selvfølgelig er nogen, som snyder, så er der mange, som uden grund kommer under mistanke, siger hun.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip