Kommuner kæmper indædt kasernelukninger

Frygten for at miste den lokale kaserne og hundredvis af arbejdspladser stiger hos flere kommuner.

Om kort tid afleverer forsvarschefen sin indstilling til, hvilke kaserner som bør lukkes, og det får flere kommuner til at optrappe charmeoffensiven over for politikerne.

Senest har en delegation fra Vordingborg Kommune besøgt Christiansborg for at påvirke politikerne i Folketingets forsvarsudvalg til ikke at lukke Vordingborg Kaserne.

- Vi frygter en afvikling, og vi er dybt, dybt nervøse og bekymrede. Det vil beskæftigelsesmæssigt være en katastrofe, hvis man afvikler Vordingborgs kaserne, siger formand for Vordingborg Kommunes Uddannelses- og Arbejdsmarkedsudvalg Niels Fog (K).

Han var sammen med Vordingborgs borgmester Henrik Holmer (S) på Christiansborg for at tale Vordingborg Kasernes sag. Og kampen er ikke slut endnu:

- Vi arbejder benhårdt hver dag i kommunen for at undgå en afvikling. For tre uger siden havde kasernen hundrede års jubilæum, og når der to gange om året er nye rekrutter, holder hele byen en velkomst.

- Det er en del af byens identitet. Når obersten går ned ad gaden, så ved alle, hvem han er, siger Niels Fog.

Hvis Vordingborg Kaserne lukker, vil det koste 800 arbejdspladser i området. Også i Varde kæmper man mod en lukning af den lokale kaserne. Det vil i givet fald koste 650 arbejdspladser, siger borgmester Gylling Haahr (V).

- Vi er bekymrede, indtil der er truffet en beslutning, og vi følger det tæt. Vi har gode kontakter blandt politikerne, og vi har flere gange sendt delegationer til Christiansborg. Det vil vi overveje at gøre igen, nu hvor beslutningen nærmer sig, siger Gylling Haahr.

Han mener, at politikerne bør bevare Varde Kaserne, fordi den ligger tæt på det store øvelsesterræn i Oksbøl.

Senest 1. marts skal forsvarschef Peter Bartram aflevere sin indstilling til, hvilke kaserner der skal lukkes for at spare penge på forsvarets budget. Derefter skal politikerne træffe den endelige beslutning i marts. Derfor er det ved at være sidste udkald for kommunerne.

Kasernerne i Sønderborg, Varde, Haderslev, Odense og flådestationen Korsør og beredskabstjenesten i Allinge var i første omgang i spil som mulige steder at finde de nødvendige besparelser.

I de afsluttende forhandlinger pegede regeringen dog på Høvelte Kaserne og Varde Kaserne som de to steder, man ville lukke. Regeringen ønskede nemlig at suspendere værnepligten, og dermed ville behovet for de to kaserner mindskes.

Det lykkedes dog DF at komme igennem med, at værnepligten ikke suspenderes, men kun skæres fra ned fra 5000 til 4200 om året.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip