Kommuner og stat sparer millioner på lockout

27/03/2013 12:09

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

75 millioner kroner om dagen.

Det er hvad kommunerne og staten sparer per dag i lønudgifter til de lockoutede lærere. Det viser et hurtigt overslag, som privatøkonom Las Olsen i Danske Bank har foretaget for Ritzau.

- Det bedste bud er, at besparelserne er på 75 millioner kroner om dagen. Men det er før skat.

- De offentlige kasser mister jo også skatteindtægter, og regner vi det ind i besparelsen vil den være på omkring 40-50 millioner kroner om dagen, siger Las Olsen til Ritzau.

Overslaget er foretaget på baggrund af, at 55.000 kommunalt ansatte lærere er lockoutet efter påskeferien, mens det er 17.000 statsligt ansatte lærere.

- Varer konflikten et par uger, vil besparelsen være omkring en halv milliard kroner. Men det er en forholdsvis lille del af den offentlige sektor, og det vil ikke rigtigt batte noget i forhold til et offentlige regnskab og underskuddet på de offentlige finanser.

- I hvert fald ikke noget som det vil give mening at spekulere i. Man skal tænke på, at noget af det måske senere skal indhentes igen. Det vil på ingen måde kunne redde kommunernes budget på nogen måde, siger Las Olsen.

Privatøkonomen peger på, at der er en grund til, at samfundet bruger penge på at undervise børn. Derfor vil besparelsen ikke spille den store rolle.

Lockouten af lærerne vil kaste omkring 850.000 børn og unge ud i kaos, samt ikke mindst deres forældre, der skal finde alternativ pasning af deres børn i dagtimerne, mens de skal passe deres arbejde.

- Det er ansatte i både den private og offentlige sektor, hvor det vil være naturligt, at produktiviteten falder, fordi folk skal være bekymrede for, hvordan de nu får deres børn passet, siger Las Olsen.

Derfor er det ikke en konflikt, der vil få lov at køre ret længe, før regeringen griber ind med lov.

- Det er ikke en situation, der kan vare længe af mange grunde, så mon ikke der vil komme et hurtigt indgreb i konflikten. Det tror jeg, siger Las Olsen.

/ritzau/