Kommuner vil have lov at fyre tillidsfolk

Indtil nu har arbejdsgiverne måtte holde sig væk fra tillidsfolk og deres suppleanter, når der skal fyres folk på skoler, i daginstitutioner, på plejehjem og andre kommunale arbejdspladser.

Men i forbindelse med de kommende forhandlingerne om de offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår stiller kommunerne krav om, at der skal være færre af de fredede medarbejdere.

- Der er nogen arbejdspladser, hvor halvdelen af medarbejderne har været beskyttede. Så ender det jo med at være en ordning, hvor man dikterer, hvem der skal fyres, og det er ikke meningen. Så er det ikke de bedste medarbejdere, der er tilbage, siger Michael Ziegler.

Han er formand for KL's løn- og personaleudvalg, som forhandler overenskomster på arbejdsgivernes vegne.

Medarbejdere med tillidshverv som tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter er beskyttet mod en fyreseddel fra arbejdsgiverne, fordi de risikerer at komme i konflikt med ledelsen på vegne af kolleger.

Men i kommunerne mener man, at systemet har taget overhånd. De ser gerne at for eksempel beskyttelsen af suppleanter bliver ophævet.

- Systemet er lavet for at beskytte medarbejdernes interesser, men hvis det er halvdelen af medarbejderne, der er beskyttet, er det jo ikke en solidarisk ordning.

Kommunerne vurderer, at flere end hver niende medarbejder i kommunerne er beskyttet mod en fyreseddel eller rokader. Det svarer til flere end 50.000 medarbejdere, oplyser KL.

Hele 95 procent af kommunerne vurderer ifølge KL, at de har måtte fyre en anden medarbejder end den, man bedst kunne undvære, fordi den person, man helst ville af med, var beskyttet på grund af et tillidshverv.

Torsdag udveksler arbejdsgivere og medarbejdere i det offentlige krav til de kommende overenskomstforhandlinger, som finder sted i starten af næste år.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip