Kommuner vil have styr på kurser for ledige

Forslaget fra de seks kommuner – København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers – er en del af et samlet udspil, der offentliggøres i løbet af ugen som indspark til den kommende reform af beskæftigelsesområdet, som det såkaldte Carsten Koch-udvalg skal komme med anbefalinger til senere på året.

Sidste år kostede det sammenlagt kommuner og stat 484 millioner kroner at finansiere landets lediges selvvalgte uddannelse. Men ifølge kommunerne kan nyuddannede akademikere eksempelvis have mere brug for praktisk erfaring og jobtræning i stedet for yderligere uddannelse, mens en ufaglært har brug for mere end seks ugers kursus.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R), peger på, at listen af uddannelser, som de ledige kan vælge fra, i dag er meget bred. Og ikke alt på den såkaldte positivliste skubber de ledige tættere på et job eller klæder dem bedre på til at møde arbejdsmarkedets krav.

»I nogle tilfælde kan det være godt, hvis man lige skal have opfrisket nogle kompetencer, men reelt kan man gå til meditationskurser. Ideen var at gøre noget godt for de ledige, men egentlig gør vi dem en bjørnetjeneste. Vi spilder den lediges tid, spilder skatteborgernes penge, for ikke at tale om at vi faktisk går glip af noget arbejdskraft, som arbejdsmarkedet har brug for,« siger borgmesteren.

Rådmand i Aarhus, Hans Halvorsen (S), vil hellere bruge kræfterne og pengene på de langtidsledige – og her rækker seks ugers selvvalgt uddannelse ikke langt.

»Har du en langtidsledig med en langvarig uddannelse, så kan der godt være behov for en opkvalificering på mere end seks uger. Det samme gælder de ufaglærte. Det er fint nok, at de eksempelvis kan tage et truckkort, men hvis arbejdsmarkedet efterspørger noget, der er mere uddannelse bag, så skal vi kunne fylde på,« siger han. Rådmand Mai-Britt Iversen (S) i Aalborg pointerer, at de midler, der bruges på uddannelse af ledige, skal bruges dér, hvor behovet er:

»Det er faktisk ikke dem, der har mest brug for kompetenceløft, som i dag tager den selvvalgte uddannelse. Det er i høj grad akademikerne, der har så rigeligt med uddannelse i forvejen,« siger hun.

Ideen om at skrotte den selvvalgte uddannelse blev allerede i august lanceret af Venstre som en del af partiets samlede udspil til en ny beskæftigelsesindsats.

Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen glæder sig over, at forslaget har vundet genklang i landets store, hovedsageligt socialdemokratiske, kommuner.

»Vi mener stadig, at der skal foregå uddannelse af ledige, men det skal foregå på områder og i brancher, hvor der er job i den anden ende. Desuden har en lang række eksperter jo peget på, at de seks ugers selvvalgt uddannelse generelt ikke har haft en effekt,« siger V-ordføreren.

Venstres udspil høstede en del kritik, blandt andet fra fagbevægelsen, hvor flere vægrede sig ved at pille ved retten til selvvalgt uddannelse.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er imidlertid ikke afvisende over for at ændre på uddannelsesmulighederne i beskæftigelsesindsatsen:

»Helt overordnet er vores mål med reformen, at de borgere, der har behov for kompetenceløft for at komme tilbage til arbejdsmarkedet, får adgang til det. Vi skal diskutere om seks ugers selvvalgt uddannelse kan bruges på en anden og bedre måde end i dag. Jeg lytter til alle gode ideer, og så kommer de ind på bordet og bliver forhandlet samlet,« lyder det fra ministeren.

Hos A-kassernes Samvirke mener direktør Verner Sand Kirk, at det i første omgang vil være smartere at se på positivlisten med mulige uddannelser i stedet for at droppe de lediges ret til den selvvalgte uddannelse.

»Vi synes grundlæggende, at det er meget fornuftigt, at de ledige kan uddanne sig, når de alligevel er ledige. Det kan godt være, at der er nogen uddannelsesmuligheder, der ikke er jobrettede, men lidt for personlighedsudviklende, men så vil det da være mere fornuftigt at starte med at se, om noget skal af listen, eller der er andet, der skal ind,« siger han og fortsætter:

»Og så er det vores erfaring, at de ledige i høj grad er optaget af at tage kurser, der enten kan øge deres chancer for at få et job eller klare et job,« understreger Verner Sand Kirk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip