Kommunerne bugner af penge

Mens kommuner sparer på velfærden, har deres kassebeholdninger vokset sig rekordstore, viser nye tal. På bare tre år er kommunernes pengekasser vokset med 38 procent. Det skriver netavisen Altinget.dk.

Der har aldrig før ligget så mange penge i de nuværende kommuners pengekasser.

Alene København har ni milliarder kroner liggende på kistebunden, og tilsammen har Danmarks 98 kommuner en kassebeholdning på 34 milliarder kroner.

Det viser nye kommunale nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Alene fra 2011 til 2012 voksede kassebeholdningen med 15 procent. De seneste år har kommunerne sparet på den offentlige service, mens de samlet set har fået flere penge på kistebunden.

De Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener dog, at kommunerne er gået for vidt i deres spareiver.

- Det er godt, at kommunerne har fået styr på økonomistyringen og sparer op til dårligere tider. Samtidig er det ikke optimalt i en krisetid, at offentlige penge ikke bliver brugt, der ellers kunne bruges på at skabe velfærd for flere, siger hun til Altinget.dk.

Sofie Carsten Nielsen håber, at kommunerne vil bruge flere penge på blandt andet børnepasning.

Enhedslisten mener, at udviklingen i kommunernes kassebeholdning er et udtryk for en forfejlet økonomisk politik.

- Det er dybt forunderligt, at kommunerne sparer op i stedet for at bruge penge på at udvikle velfærden, siger finansordfører Frank Aaen (EL) til Altinget.dk.

Han mener, at regeringen bør fjerne sanktionerne for at bryde udgiftslofterne på både service og anlæg.

Omvendt er Jacob Jensen og Mike Legarth, kommunalordførere i henholdsvis Venstre og Konservative, glade for udviklingen.

- Det er godt, at kommunerne opbygger en polstring og udviser ansvarlighed, siger Jacob Jensen, som dog opfordrer de rigeste kommuner til at sænke skatten.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip