Kommunerne kan spare milliarder på samarbejde

Mange kommuner kan lave det samme arbejde for færre penge, uden at borgerne lægger mærke til det, lyder det.

Mange af landets borgmestre og kommunaldirektører kan med fordel tage på studietur hos hinanden og få gode råd til, hvordan man mest effektivt driver børnehaver og passer de ældre.

Anbefalingen kommer fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora), som ifølge Jyllands-Posten har undersøgt, om landets kommuner får mest muligt ud af deres penge.

Koras beregninger viser, at 67 af 94 kommuner kan skære ned på sine serviceudgifter og lave det samme arbejde for færre penge, uden at borgerne lægger mærke til det.

- Vi måler kommunernes serviceudgifter på en ny måde. Vi ser ikke kun på, hvor mange penge de bruger, men også på, hvordan pengene bruges.

- Hvis alle kommuner var lige så produktive som de bedste, kan de effektivisere for fem milliarder kroner. Derfor håber vi, at kommunerne kan bruge disse tal til at lære af hinanden, siger Jesper Wittrup, programchef i Kora, til Jyllands-Posten.

Kora måler produktivitet ved først at sammenligne serviceniveauet i kommunerne. Her har man blandt andet sammenlignet antallet af timer i folkeskolen, kvaliteten af de kommunale veje og lånemulighederne på det lokale bibliotek.

Herefter kigger man på, om serviceniveauet afspejler sig i kommunens udgifter.

Ifølge Politiken viser undersøgelsen også, at nogle kommuner vil kunne skære 20 procent på udgifterne til deres skoler uden at forringe dem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip