Konservative og Alternativet dropper krav om omvalg

Skrevet af admin

23/06/2015

Mest læste i dag

Der er bliver ikke noget omvalg i det syd- og sønderjyske. På grund af fejl i en række stemmesedler havde Konservative og Alternativet ellers luftet muligheden for at forlange en ny afstemning, men kravet er droppet.

Det fortæller Kurt Bjørndal, der er formand for Konservative i Sydjylland. Han reagerede på valgdagen kraftigt over, at partiets sydjyske spidskandidat, Mike Legarth, på visse stemmesedler ikke var placeret øverst blandt partiets kandidater.

- Vi har sendt en officiel klage til Folketinget via Økonomi- og Indenrigsministeriet, fordi vi ønsker at få afklaret, hvordan man har kunnet klokke så meget i det, som det har været tilfældet.

- Men vi har samtidig understreget, at vi ikke har noget ønske om, at valget skal gå om, siger han.

Alternativets kampagnechef, Daniel Hauberg, er af samme opfattelse, efter at deres sydjyske spidskandidat, Kim Hyttel, ikke blev placeret som den øverste af partiets kandidater på nogle af de sydjyske stemmesedler.

- Vi klager af princip, fordi vi gerne vil forhindre, at noget lignende sker igen. Men vi vil ikke sætte hele systemet i gang igen, siger han.

Når begge partier afviser at kræve, at valget går om, skyldes det, at der for begges vedkommende ville skulle flyttes flere tusinde stemmer, hvis mandatfordelingen i Folketinget skal ændres.

- Det er ud fra en nøgtern vurdering af, at det ikke vil få nogen praktisk betydning, og derfor giver det ikke mening.

- Men vi har behov for at få afklaret, hvor det er gået galt, så den slags ikke sker en anden gang, siger Kurt Bjørndal.

Reglerne siger, at man skal klage over valget senest en uge efter, at valget er afholdt.

Herefter samler Økonomi- og Indenrigsministeriet de indkomne klager, indhenter udtalelser og laver en redegørelse over, hvordan valghandlingen er forløbet.

Det er så op til Folketinget, om der på baggrund af den redegørelse skal foretages yderligere.

Tirsdag eftermiddag var der foreløbig indgivet 22 klager over valgets afvikling. De er dog for manges vedkommende i småtingsafdelingen.

For eksempel er der en, der har klaget over at skulle stå i kø for at brevstemme, og en anden har kritiseret, at vedkommende skulle sætte sit kryds med en farveblyant.

/ritzau/