"Kontant" fejrer 10 år som forbrugernes vagthund

DRs forbrugerprogram ’Kontant’ har afsløret lidt af hvert siden 2003, og den 8. januar bliver 10 års fødselsdagen fejret på DR1 med et program, der er dobbelt så langt som normalt - og også helt anderledes.

- Der bliver mulighed for at møde både helte og skurke, og også nogle af dem, der fik ret og pengene igen. Vi viser også nogle af de helt særlige tv-øjeblikke; for eksempel da Københavns Energi skulle forklare en elregning for en ældre dame, siger redaktør Lisbeth Kølster fra ’Kontant’. Hun var i sin tid med til at udvikle ’Kontant’ og har været redaktør for programmet siden sommeren 2007.

Helt ekstraordinært vil det vrimle med ’Kontant’-værter i jubilæumsprogrammet tirsdag den 8. januar klokken 20.40. For ud over Kåre Quist, der har været vært de seneste fem år, bliver der også lejlighed til at møde de tidligere: Klaus Bundgård Povlsen, Mette Vibe Utzon og Anders Bech-Jessen samt den kommende vært, Jakob Krogh. ’Kontant’-jubilæumsudsendelsen er nemlig samtidig Kåre Quists sidste, inden han fremover fortsætter som vært på TV-Avisen klokken 21.30.

Har højnet forbrugernes bevidsthed

- Vi vil blandt andet se på nogle af de skelsættende historier, hvor ’Kontant’ har sat spor, og hvor vi har fået ændret noget. Det allerførste program for 10 år siden handlede for eksempel om før og nu-priser i forbindelse med udsalg, og det er blot ét af stederne, hvor der siden er blevet strammet op, siger Lisbeth Kølster.

Hun mener, at ’Kontant’ helt generelt kan være stolt over, at programmet har været med til at højne forbrugernes bevidsthed om, hvilke rettigheder man har for at klage og bytte, og at de har fået bevidstheden om, at det kan nytte noget at stå fast på sin ret.

Lisbeth Kølster glæder sig også over, at seerne virkelig har taget ’Kontant’ til sig og sender tip til redaktionen.

- Vi får nok omkring 200 henvendelser om ugen, og dem lever vi af. Mange betragter os som sidste udvej, og vores vilje til at grave og bide er intakt, siger Lisbeth Kølster.

Vært for eget program 22. januar

Programmet den 8. januar bliver den første mulighed for at møde ’Kontant’s kommende studievært, Jakob Krogh. Her tager han ud og undersøger, hvordan det er gået i en af de sager, ’Kontant’ tidligere har taget op.

Den første gang, Jakob Krogh er vært i sit eget ’Kontant’-program, er tirsdag den 22. januar.

 

Dagens Gossip