Kræftens Bekæmpelse ser ingen grund til at bede os droppe brødet og kaffen, selv om det er kommet frem, at fødevarer med stivelse, der bliver varmet op til mere end 120 grader, kan indeholde det kræftfremkaldende stof akrylamid.
»På baggrund af den viden, som vi har nu, så nej. Bestemt ikke,« siger Anja Olsen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.
Flere studier har ifølge Anja Olsen vist, at kaffe ikke øger risikoen for at få kræft.
»Så kaffe skal man i hvert fald ikke være bange for,« siger seniorforskeren, som også henviser til en række studier, som påviser, at det ikke er farligt at skære sig et stykke brød og indtage det sammen med kaffen.
Seniorforskeren understreger, at der ikke er nogen grund til at være bange for at drikke kaffe eller spise brød. Men der er heller ingen grund til, at sidde faren overhørig, da forskning kan påvise, at akrylamid kan være kræftfremkaldende.
»Derfor er det ganske fornuftigt, at myndighederne nu siger, at vi skal have mere viden omkring det her og måske se, om vi kan få producentleddet til at nedbringe mængden af akrylamid i de fødevarer, som vi spiser. Men det skal vi i første omgang lade være op til myndighederne at klare via lovgivning,« siger Anja Olsen.
Fødevareinstituttet under DTU advarede søndag mod akrylamid med oplysningerne om, at stoffet kan være i fødevarer. Derfor ønsker instituttet at få indført grænseværdier. Det har fået fødevareminister Mette Gjerskov (S) til at love at tage kontakt til EU for at finde ud af, hvad der kan gøres.
Venstres medlem af Sundhedsudvalget, Martin Geertsen (V), vil nu have afklaret, hvor stor en risiko man løber ved at spise fødevarer med akrylamid i. Og mere generelt, hvilke stoffer der er kræftfremkaldende, og hvilke af dem der er de værste.
»Nu hører vi også om kræftrisikoen ved at køre med regionaltog. Det er nødvendigt, at vi får en autoritativ vurdering af det her, ellers opstår der en apati i befolkningen, fordi vi får så mange forskellige signaler hele tiden. Hvis vi får en rangordning af, hvor risikoen er størst, vil det også hjælpe os som politikere til at prioritere og sætte ind der, hvor risikoen er størst,« siger Martin Geertsen.
Men det bliver ifølge Anja Olsen svært at komme med et bud på, hvor farligt et stof som for eksempel akrylamid er.
»Vi ved jo godt, hvad der er værst. Hvis vi ser på de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen giver os, så siger de: Lad være med at ryge, lad være med at drikke for meget alkohol og lad være med at blive overvægtig. Men vi kan jo kun kategorisere på det område, som vi har viden om. Det bliver meget svært at putte alle de stoffer, som vi ikke ved noget om, ind i sammenhængen, før vi har tilstrækkelig meget forskning til at guide os,« siger seniorforskeren.
Forskning peger på, at akrylamid især kan fremkalde hormonrelaterede kræftformer som for eksempel brystkræft og kræft i æggestokkene.