»For mig at se er kernen i lovforslaget uændret ved fremsættelsen i morgen, men de steder, hvor høringsprocessen har givet anledning til ændringer, der enten forbedrer eller imødekommer en bekymring, eller præciserer betydningen, har jeg taget dem med, og det er ikke så få endda,« siger Astrid Krag, der kalder det justerede lovforslag bedre end det, hun oprindeligt sendte i høring.
Lægerne har blandt andet udtrykt bekymring for, at loven lægger op til, at man fra Christiansborg vil kunne detailstyre lægernes arbejdsdag, men med justeringerne slår Astrid Krag fast, at det ikke er tilfældet.
»Vi vil ikke detailstyre lægers arbejdsdag, vi vil ikke tvangsopkøbe eller tvangsflytte nogle lægepraksisser, og vi skal ikke fastsætte økonomien ved lov, men beholde aftalesystemet,« siger hun.
»Når jeg fremlægger lovforslaget for Folketinget i morgen, vil det derfor fremgå soleklart i bemærkningerne, at regionerne ikke kan tvinge en læge til at sælge sin praksis, at en lægepraksis skal bemandes af en speciallæge i almen medicin, at sundhedsministeren ikke kan bestemme, hvor ofte eller i hvilke tilfælde en læge skal tage på hjemmebesøg. Det afgøres af et lægefagligt skøn,« siger Astrid Krag, der også understreger, at sundhedsministeren ikke kan styre åbningstider og regler for telefontider.
Samtidig får de praktiserende læger tre pladser praksisplanudvalget.
For sundhedsministeren handler det om danskernes helbred.
»Regeringen ønsker ikke et opgør med den model, vi har for almen praksis i dag, men vi ønsker at udvikle den, så vi kan tage bedre hånd om de sundhedsproblemer, danskerne slås med,« siger Astrid Krag.
»Politik handler ikke om at stå hårdt på sin første indskydelse eller om at forsvare en bestemt position, koste hvad det vil. Hvis I spørger mig, handler det om at finde løsninger på danskernes dagligdagsproblemer,« siger Astrid Krag, der ikke forventer ros fra de praktiserende læger, men alligevel håber, at de vil tage godt imod det justerede forslag.
»Med det ændrede lovforslag, der bliver lagt frem nu, så er bundlinjen, at der er et rigtig godt grundlag for at være praktiserende læge i Danmark,« siger hun.
Lægerne har ellers truet med at aflevere deres ydernumre og opkræve penge fra patienterne som en reaktion på det oprindelige lovforslag, men Astrid Krag forventer ikke, at det kommer så vidt.
»Der er ikke med det lovforslag, der bliver fremsat i morgen nogen grund til, at man skal aflevere ydernumre eller begynde at tage penge fra patienterne, så det håber jeg da ikke, man vil gøre. Tværtimod håber jeg, at man vil sætte sig ved forhandlingsbordet,« siger hun.