Krav om diskussion af ulve i Danmark

Ulven kommer ikke, den er her allerede.

Og det er på tide, man finder ud af, hvad man skal gøre ved det. Det siger flere parter nu, efter ulven angiveligt har overfaldet og dræbt flere får i Midtjylland.

- Det er sådan, ulve er. De tager den mad, der byder sig til. Det er et valg, man må træffe - vil man have et toprovdyr i Danmark?, spørger museumsinspektør Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Miljøminister Ida Auken har netop meldt ud, at hun hilser ulven velkommen i Danmark. Det sker oven på en ny rapport, der viser, at flere ulve sandsynligvis vil komme til landet.

Ministeren vil nu se på, hvordan man skal håndtere det nye rovdyr.

I Venstre ser man gerne, at der kommer styr på ulven.

- Jeg har behov for, at nogle folk sætter sig sammen, dels fra dansk husdyrproduktion, og dels dem der har natur- og miljøinteresser, for at diskutere, hvad er risikoen, hvis vi accepterer vildtlevende ulve i Danmark, siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

Også Socialdemokraterne ser gerne, at man taler med involverede grupper og når frem til nogle regler.

- Vi skal have lavet en forvaltningsplan for det her og finde ud af, hvad vi skal gøre, også hvis der kommer flere ulve. Sådan en plan skal også indeholde en kompensationsordning, hvis de angriber husdyr, siger miljøordfører Torben Hansen (S), der ellers glæder sig over ulvegæsterne.

Han mener, at man i det hele taget bør se på en erstatningsordning, når vilde dyr angriber husdyr.

Morten D.D. Hansen understreger, at der er brug for mere end en kompensationsordning.

- Der skal vejledninger til. Hvordan skal man forholde sig, hvis man har husdyr i et område, hvor der er ulv? Skal de hegnes bedre ind, er det for eksempel en god idé med hyrdehunde, siger museumsinspektøren.

I Venstre er man bekymret for landmændenes hverv.

- Der er også faren for smittespredning af farlige virussygdomme til vores husdyrproduktioner, hvor der pludseligt kan stå store eksportindtægter på spil. Så der er rimeligt alvorlige perspektiver, understreger Henrik Høegh.

I landbruget tror man ikke, ulven bliver et kæmpe problem. Danmark er for urbaniseret til, at flokke vil slå sig ned, siger viceformand i interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer Lars Hvidtfeldt.

- Men vi må under alle omstændigheder forholde os til, om vi ønsker, den her ulv skal være i Danmark eller ej, lyder det fra Hvidtfeldt, der understreger, at Landbrug og Fødevarer ikke er interesseret i at se flere danske ulve.

Det er man heller ikke i Dansk Folkeparti.

- Man skal gå ind og se på, om det er et dyr, vi ønsker. Så må vi sætte gang i det arbejde, der skal til for at få den fjernet, siger Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann.

Miljøministeriet vil vende ulvens tilbagekomst, og hvad man skal gøre ved det, på et møde med Vildtforvaltningsrådet den 22. marts.

 

 

Dagens Gossip