Krifa-kaos om Vejlegårdens nye overenskomst

Der er knas i den hellige harmoni, som ellers har præget det tætte forhold mellem Kristelig Fagbevægelse (Krifa) og Kristelig Arbejdsgiverforening (KA). Det skriver Avisen.dk.

Parterne kæmper på tredje måned med at blive enige om en ny overenskomst, som skal udgøre alternativet til de 'røde' fagforeningers overenskomster inden for blandt andet industri, handel og restaurationsbranchen.

Dermed står slaget også om en ny overenskomst på Restaurant Vejlegården. Restauranten, som genåbner lørdag, blev landskendt under sidste års langvarige konflikt mellem fagforbundet 3F og Krifa.

"Vi har været uenige om rigtig, rigtig mange ting, men har jo kæmpet en benhård kamp for at nå frem til en fælles løsning. Du må hellere spørge Krifa, hvorfor vi er endt her," siger direktør Karsten Høgild.

Konflikten er opsigtsvækkende, fordi Krifa har tradition for tæt samspil med de arbejdsgivere, der oprindeligt var en del af organisationen. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der er professor på Aalborg Universitet.

"Det er første gang, at vi i forbindelse med en Krifa-overenskomst ser, at harmonien slår evner. Den himmelske fred er brudt," siger han til Avisen.dk.

Krifa og Kristelig Arbejdsgiverforening blev i første omgang enige om en forholdsvis mager aftale, der sikrer lønmodtagere på Krifa-overenskomster en lønstigning på 1,8 procent over de næste to år - hvilket målt i forhold til inflationen er en reallønsnedgang.

Krifa-formand Søren Fibiger Olesen forklarer, at den ømme tå i forhandlingerne er et alternativt beregningsgrundlag for pension, som Krifa først i sidste øjeblik har indset, betyder 0,4 procent mindre i pension til en del af deres 136.000 medlemmer.

Efter et forgæves mæglingsforsøg blev parterne i tirsdags enige om et nyt aftaleudkast, som sikrer Krifa-medlemmerne mod pensionsnedgang, men til gengæld æder lidt af deres søgne-helligdagstillæg.

Forskellen mellem de overenskomstbærende 'røde' fagforeninger og uafhængige gule fagforeninger blev skarpt tegnet op under sidste års konflikt om Restaurant Vejlegården. Henning Jørgensen vurderer, at Krifas bestræbelser på at profilere sig som en 'normal' fagforening har skabt tårnhøje forventninger til den nye overenskomst.

"Det er nu, den gule model skal stå sin prøve. Men der er skabt et kæmpe forventningspres. Det bliver en boomerang for Krifa, som nu giver dem kæmpe problemer med at få halet det her i land," siger han.

 

 

Dagens Gossip