Krigen om Dell skærpes

26/03/2013 10:25

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

Budkrigen om verdens tredjestørste computerproducent, amerikanske Dell, tager til i styrke i en holdopstilling, der konstant ændrer sig.

Stifter og topchef Michael Dell kæmper mod den excentriske milliardær og investor Carl Icahn, den fyrede topchef i Hewlett-Packard Mark Hurd og to kapitalfonde om magten i selskabet, som Michael Dell ønsker at privatisere efter 24 år på børsen.

Det er imidlertid udartet til en budkrig blandt de største navne inden for virksomhedsovertagelser og teknologi.

HPs tidligere topchef nævnes

Kapitalfonden Blackstone, der også har en finger med i ejerskabet af danske TDC, og Carl Icahn lagde mandag konkrete bud for at overtrumfe Michael Dells og kapitalfonden Silver Lake Partners' fælles pris på 24,4 milliarder dollars (140 milliarder kroner). Carl Icahn har for nylig købt Dell-aktier op og ejer nu omkring 4,5 procent af dem.

Blackstones og Icahns indtog på banen kan bringe prisen på Dell yderligere i vejret. Foreløbig er aktiekursen lettet med 2,6 procent efter de nye bud.

Blackstone siges at have Mark Hurd i tankerne som ny topchef i Dell i stedet for Michael Dell. Mark Hurd, som i dag er ansat i IT-virksomheden Oracle, blev fyret fra HP efter en angivelig sexchikanesag mod en konsulent i virksomheden.

Icahn taler med Blackstone

Carl Icahn har meddelt, at han har haft indledende drøftelser med Blackstone og planlægger at revidere sit bud. Det kunne antyde en alliance med Blackstone.

Southeastern Asset Management, der ejer omkring 8,4 procent af aktierne i Dell, har været blandt de største kritikere af Michael Dells forslag om at afnotere selskabet fra børsen og er tilfreds med, at der nu kommer andre bud på banen.

Flere analytikere peger på, at den store interesse for Dell kan vise, at teknologiaktierne er blevet urimeligt straffet af børsmarkederne, men at de faktisk fortsat har attraktive produkter, som folk gerne vil købe.

PC-markedet ændrer sig

Dell vil dog, som alle øvrige teknologiselskaber, skulle omstille sig til nye tider. Dell er stadig i den klassiske PC-branche, men pengene bruges nu på tavlecomputere og smartphonetelefoner.

Michael Dell ejer selv 16 procent af virksomheden, som han grundlagde i 1984, mens han stadig var studerende ved Austin University i Texas. Dell-koncernen har været børsnoteret i 24 år og var længe verdens største PC-fabrikant, indtil Hewlett-Packard (HP) overtog tronen.

I dag sidder Dell kun på omkring 10 procent af verdens computermarked, som i lyntempo ændrer sig fra traditionelle stationære og bærbare computere til smartphonetelefoner og tavle-PCer.