Krise sender inflationen tæt på nul

Inflationen stod på det nærmeste i stampe i juli. Det samlede forbrugerprisindeks steg 0,6 procent i forhold til samme måned sidste år, og det er den laveste årlige stigning i over 40 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Forklaringen på det historiske dyk i inflation skal findes i den økonomiske krise, der har holdt såvel dansk som europæisk økonomi i et jerngreb over de seneste år, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit i en kommentar.

- Faldet i beskæftigelsen har således gjort det sværere for danskerne at forhandle store lønstigninger, samtidig med at den lave og til tider faldende efterspørgsel har betydet, at butikker og virksomheder ikke har kunnet øge priserne i samme tempo som tidligere.

Måneden før var den tilsvarende stigning 0,9 procent. Det er lavere prisstigninger på blandt andet fritid og sport, elektricitet samt sodavand, der trak ned i forhold til sidste måned.

Og det er blandt andet regeringens vækstplan, hvor afgifter på øl og sodavand blev sat ned, der spiller ind på inflationen.

- Konkret er sodavandsafgiften blevet halveret med virkning fra den 1. juli 2013, mens ølafgiften er blevet reduceret med 15 procent, siger Tore Stramer.

- Vores beregninger viser, at afgiftslettelserne isoleret set vil sænke forbrugerprisinflationen med 0,12 procentpoint fra juli 2013, tilføjer han.

Fra juni til juli faldt det samlede forbrugerprisindeks endda med 0,3 procent, så der dermed var deflation - altså faldende priser.

Forbrugerne skal huske at nyde, at priserne stiger med historisk sneglefart, for det varer nok ikke ved, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

- Det er dog først og fremmest iøjnefaldende og næppe noget, vi skal vænne os alt for meget til, siger hun.

- Vi har set de første tegn på, at økonomien er ved at være i bedring, og når opsvinget igen får fat, må vi forvente, at lønninger og priser igen begynder at stige i et mere normalt tempo, tilføjer Lone Kjærgaard.

Juli måneds stigning i forbrugerpriserne er ifølge Danmarks Statistik den laveste, der er målt, siden opgørelsen af månedlige forbrugerprisindeks startede tilbage i 1967.

/ritzau/

 

Dagens Gossip