Krisen kradser stadig: Mange banker kæmper for at overleve

De danske bankers forretningsmodeller er brudt sammen. Derfor vil mange flere banker lide samme skæbne, som de banker der allerede er bukket under, siden finanskrisen ramte landet.

Det vurderer en række bankdirektører ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Vi har de senere år gennemlevet en likviditetskrise, en kapitalkrise og en indtjeningskrise i banksektoren. På nær cirka 10 banker er sektoren kommet ud på den anden side. Men nu er vi i en forretningsmodelskrise. Den måde, vi før drev bank på, er brudt sammen,« siger administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, John Fisker, til avisen.

Privatkunder og virksomheder holder igen og nedbringer deres balancer, og det giver faldende efterspørgsel i bankerne. Deres modsvar har været at skære i omkostningerne og lukke filialer, påpeger John Fisker, der vurderer, at antallet af filialer over de næste fem år vil halveres.

Ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank forventer ifølge avisen, at bankernes eksisterende forretningsmodeller sammen med et stigende lovgivningspres i de kommende år vil tage livet af en stor del af landets tilbageværende 88 banker, så der i 2020 vil være omkring 50 pengeinstitutter tilbage.

»De overlevende bliver dem, der er bedst til at tilpasse sig et skrumpende eller stagnerende marked. På den måde bliver forretningsmodellerne afgørende,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sydbanks topchef, Karen Frøsig, påpeger, at stort set alle danske pengeinstitutter grundlæggende har haft ens forretningsmodeller, hvilket ifølge hende vil ændre sig de kommende år.

»Bankerne skal vælge, hvad vej de vil gå, for der er ikke plads til alle som almindelige brede banker«.

 

Dagens Gossip