KTO godkender forlig for 500.000 ansatte

Over en halv million ansatte i regioner og kommuner har fået nye overenskomster. Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, har torsdag godkendt de indgåede forlig - og de skal nu sendes ud til afstemning blandt medlemmerne.

Godkendelse blev tidligere udsat, fordi landets folkeskolelærere var lockoutet af KL - og KTO ville ikke lade lærerne i stikken.

Men selv om blandt andet pædagoger, social- og sundhedshjælpere samt kontoransatte kan se frem til en ny overenskomst, så er forhandlerne i KTO bestemt ikke tilfredse.

- Diktater er gift for den danske forhandlingsmodel. KTO tager meget skarpt afstand fra KL's manglende vilje til at føre reelle forhandlinger med Lærernes Centralorganisation om lærernes arbejdstid, skriver KTO i en pressemeddelelse.

KTO mener ikke, at kommunerne via KL har vist vilje eller evne til at bevæge sig i forhold til at komme med nye forslag for at søge en forhandlingsløsning.

- KL har således styret efter et sammenbrud og lockout. Den danske aftalemodels styrke ligger i, at begge parter fører reelle forhandlinger og finder fælles løsninger, lyder det fra KTO.

Regeringen får et slag over snuden: KTO finder det bekymrende for den danske model, at regeringen forud for overenskomstforhandlinger kommer med en skolereform, hvor en stor del finansieringen kommer via forringelser af lærernes arbejdstidsaftale.

- Det låser forhandlingerne og lægger et urimeligt pres på den ene part, nemlig lærerne, skriver KTO.

KTO opfordrer nu KL til at komme til forhandlingsbordet for at lave "reelle forhandlinger, og finde en fælles forhandlingsløsning med lærerne".

Samlet repræsenterer KTO 45 medlemsorganisationer - heriblandt FOA med 186.000 medlemmer, HK Kommunal med over 66.000 medlemmer og Bupl med over 62.000 medlemmer. De skal inden 2. maj stemme om forliget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip