Kun Apple og Samsung tjener penge på smartphones

Der er kun to, der tjener penge på det boomende smartphonemarked. Apple og Samsung indkasserer hver eneste krone af overskuddet og levner intet til konkurrenterne. Og Samsung oplever en fremgang så stor, at Apple nu reelt kan blive overhalet.

57 procent af hele overskuddet i mobilbranchen i 1. kvartal landede hos Apple, mens Samsung tog de 43 procent, viser en analyse, som investoranalysefirmaet Canaccord Genuity har lavet. Til sammenligning trak Apple for et år siden 74 procent af overskuddet hjem mod Samsungs 26 procent.

Apple mistede onsdag i denne uge 3,38 procent af sin aktieværdi, samtidig med at internetgiganten Google satte ny rekord ved for første gang nogen sinde at nå op over den magiske grænse på 900 dollar pr. aktie. Apple-aktien er omvendt nede på 428,86 dollar mod toppunktet på 700 dollar i september 2012 som følge af, at Apple efterhånden har fået mere kvalificeret konkurrence.

Flere toneangivende investeringsfonde har i år solgt ud af deres Apple-aktier, viser indberetninger til det amerikanske børstilsyn. Appaloosa Management har således solgt 41 procent af sin aktiebeholdning, mens Tiger Management har afhændet 75 procent. Tudor Investment Corp. er nu helt ude af Apple, som hidtil har været manges yndlingsinvestering, og som i lange perioder gennem de senere år gjorde Apple til USAs mest værdifulde selskab.Android overalt

Trods et stadig voksende salg af mobiltelefoner mister Apple dog markedsandele.

I januar-marts blev tre af fire smartphonetelefoner i verden leveret med Googles mobilstyresystem Android, mens Apple taber markedsandele trods et bedre salg på et af de vigtige mobilmarkeder, Kina.

Samsung øgede sin markedsandel fra 27,6 til 30,8 procent, mens Apple som nummer to på verdensplan gik tilbage fra 22,5 procent sidste år til 18,2 procent. Nærmeste konkurrent er sydkoreanske LG med en global markedsandel på 4,8 procent.

Android er blevet altdominerende. 74,4 procent af samtlige smartphonetelefoner leveres med Android mod 56,9 procent for et år siden, mens Apples iOS-styresystem går tilbage fra 22,5 procent sidste år til nu 18,2 procent. Samsung er den ubestridt største Android-leverandør, hvilket har skabt noget knas blandt konkurrenterne, som frygter, at sydkoreanerne vil sætte sig lidt for godt på Android-udviklingen.

Google købte i 2012 den amerikanske mobilproducent Motorola for 12,5 milliarder dollar men har lovet ikke at give Motorola de nye Android-udgaver før alle andre.Større skærme

Samsung leverede i slutningen af april sit sjette rekordregnskab i træk med et overskud, der i januar-marts 2013 steg med 54 procent i forhold til sidste år på samme tid, og hvor den nye topmodel, Galaxy S4, end ikke tæller med, fordi den først nu kommer på markederne verden over.

Og den kan godt katapultere Samsung op på førstepladsen, mener Michael Walkley, analytiker hos Canaccord Genuity, som tror, at andet kvartal vil vise faldende iPhone-salg kombineret med et godt salg af Galaxy S4. Spørgsmålet bliver i givet fald, om Samsung kun kan holde den position, indtil Apple er klar med en ny iPhone.

Chefanalytiker Laurence Isaac Balter fra Oracle Investment Research siger til New York Times, at Samsung efter hans mening vinder på at have et så bredt udvalg af smartphonetelefoner og større skærme end Apples iPhones.

»Markedet siger klart større skærme. Når folk skal vælge mellem de to, vælger de den større skærm,« siger han.

Apple har allerede advaret om sandsynligheden for faldende overskud i det kommende kvartal.

Gartners tal for mobilmarkedet i 1. kvartal viser, at 49,9 procent af samtlige leverede mobiltelefoner i verden nu er smartphonetelefoner.

 

Dagens Gossip