Kun få danskere har sikre smartphones

Danskerne bruger deres smartphone til flere og flere forskellige formål, men de fleste er ikke opmærksomme på den stigende fare for IT-kriminalitet på deres telefon.

Det viser den årlige Norton Report, som er lavet af sikkerhedsfirmaet Symantec, der udbyder sikkerhedssoftware til elektroniske platforme.

Kun 24 procent af danskerne har installeret sikkerhedsprogrammer på deres smartphones, mens 33 procent har installeret et globalt.

Sikkerhedsekspert Peter Schjøtt fra Symantec er bekymret over de tal.

- Vi er pænt opdaterede på farerne, når vi benytter PC'er, men mobilplatforme har ikke samme opmærksomhed. Flere mener ikke, at risikoen er stor nok, fordi de for eksempel hellere vil være konstant online på de sociale medier, siger Peter Schjøtt til Ritzau.

Indenfor det sidste år har 16 procent af danske smartphone-ejere været udsat for IT-kriminalitet. Det er et godt stykke fra de 38 procent, der har været ramt i hele den globale del af undersøgelsen.

Det kan være en bombe, der ligger under de danske smartphone-ejere.

- Vi ser andelen stiger, og vi er mere sårbare overfor hackere end tidligere. Jeg vil vurdere, at Danmark nærmer sig det globale niveau, fordi vi er mere naive, når vi anvender smartphone og tablets, siger Peter Schjøtt.

Sund fornuft er blandt de vigtigste redskaber, men også en simpel ting som en skærmkode på din smartphone, kan være med til at forhindre større IT-overgreb, vurderer sikkerhedseksperten.

Ud over de klassiske mails med et tilbud, der næsten kun kan være for godt til at være sandt, er der også sikkerhedsbrister i din telefons browser eller bluetooth-forbindelse. Men også brugen af de sociale medier udgør en stadig større risiko.

- Cyberkriminelle er opportunister. De prøver at få nemme penge. Vi benytter sociale medier i langt højere grad, og de kriminelle prøver at bevæge sig derhen hvor brugerne er, siger Peter Schjøtt.

Han forklarer også, at det i højere grad er mænd end kvinder, der bliver udsat, ligesom en 20-årigs adfærd er mere risikobetonet end en på 40.

I gennemsnit koster hver IT-forbrydelse mod en dansker 1200 kroner. Det er en stigning på 50 procent i forhold til sidste år.

Samlet set løber udgifterne for IT-kriminalitet op i en milliard kroner om året i Danmark, mens det på verdensplan er 623 milliarder kroner.

Undersøgelsen bygger på interviews med 13.000 forbrugere i 24 lande - heriblandt 500 i Danmark.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip