Kursfest hos Novo

Novo Nordisk er nærmest blevet forgyldt ved Københavns Fondsbørs åbning onsdag morgen.

9,4 procent steg aktien i ét hug, hvilket gør Novo Nordisk til topscorer på det ledende aktieindeks C20.

Stigningen var ventet, fordi Novo sent torsdag aften fik amerikansk ja til flere lægemidler.

To nye produkter fra den succesfulde Bagsværd-virksomhed var nemlig til eksamen i den amerikanske lægemiddelstyrelse. Og Novo bestod.

Dermed er der udsigt til, at Novo får tilladelse til at sælge to nye insulintyper i USA - verdens største marked for lægemidler.

Novos forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, sagde torsdag, at det er et vigtigt skridt på vejen til at gøre de nye insulintyper tilgængelige for diabetes-patienterne i USA.

Produkterne - der er langtidsvirkende - vil på apotekernes hylder bære navnene Tresiba og Ryzodeg.

Den endelige godkendelse anses for at være en formalitet, fordi det amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, normalt retter sig efter sine eksperter.

Aktieanalytikere har anset en godkendelse af Tresiba i USA for at være af stor betydning for Novos vækstmuligheder.

Tresiba er i forvejen godkendt i Japan, og et ekspertpanel har ligeledes anbefalet midlet godkendt i Europa.

Sydbank skønner, at de to produkter samlet kan nå et topsalg på cirka 36 milliarder kroner. Heraf cirka 18 milliarder kroner alene i USA.

Allerede torsdag steg Novos USA-noterede aktier kraftigt på grund af anbefalingen.

Stigningen kom, inden den endelige afgørelse var faldet, men aktiemarkedet havde tydeligvis lugtet lunten. Omregnet til danske kroner svarer lukkekursen i New York til cirka 943. Det er ni procent højere end slutkursen torsdag i København.

I kroner og ører steg Novo Nordisk-aktien onsdag morgen til 946 kroner fra start. Den bevægelse kan tydeligt ses på det samlede eliteindeks, der stiger med 4,2 procent til indeks 493,34.

 

 

Dagens Gossip