Kurt Westergaard genudgiver tegning til støtte for Hebdo

Skrevet af admin

09/01/2015

Dagens topnyheder

Den danske bladtegner Kurt Westergaard, der satte stregerne på papiret til den mest kendte af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger - manden med en bombe i sin turban - støtter det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Det sker via hans faste galleri, Galleri Draupner i Skanderborg, hvor den nu 79-årige Kurt Westergaard har valgt at genoptrykke en specialudgave af tegningen Free Speech fra 2009.

Kurt Westergaard dedikerer tegningen til "Je Suis Charlie", og den går allerede som varmt brød, oplyser galleriejer Erik Guldager til Ritzau.

- Vi købte først 100 tegninger, de er allerede væk. Nu henter vi 900 mere, og det slår nok heller ikke til. Det ser ud, som om vi har ramt fuldstændigt ned i nerven.

- Vi får bestillinger alle steder fra, og min telefon ringer uafbrudt, og det er fra medier verden over, blandt andet fra Frankrig og Spanien, siger Erik Guldager til Ritzau.

Han kalder tegningen et fantastisk symbol, der skal erindre om den grusomme skudmassakre på det franske satireugeblad i onsdags, der kostede 10 ansatte og to betjente livet.

- Den er renset for kors og kalashnikovs, det er bare et signal om, at en mand forsøger at holde sig oppe og balancere med en pen ud over afgrunden ned i mørket, siger Erik Guldager.

Hele overskuddet går ubeskåret til Charlie Hebdo.

- Alle, som køber tegningen, tager aktivt del i det her, og det er vigtigt. Det er ikke kun Kurt Westergaard og mig, siger Erik Guldager.

Tegningen Free Speech blev oprindelig skabt til Kurt Westergaards fond - The Westergaard Foundation - til fordel for kunstnere, som er ramt på ytringsfriheden.

- Jeg gør det som en gestus for kollegerne på Charlie Hebdo, siger Kurt Westergaard til TV2 Østjylland om genoptrykningen af tegningen.

Oplaget af tegningen er ubegrænset - ligesom ytringsfriheden.

Specialudgaven af Free Speech kan købes for 50 euro via Galleri Draupners hjemmeside.

/ritzau/