Kvinder kender ikke hjertefarerne ved rygning

Kvinder ved ikke, at de fleste tilfælde af hjerte-kar-sygdomme skyldes rygning.

Det konkluderer en undersøgelse, Hjerteforeningen har fået lavet af YouGov.

Undersøgelsen viser, at kun 29 procent af kvinderne tror, at rygning er den hyppigste årsag til at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

I stedet angiver kvinderne andre årsager som værende farligere for hjertet end rygning. Det forklarer Inge Vestbo, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

- De fleste siger fed mad og manglende motion. Det er også faktorer, men de bærer kun en meget lille del af skylden. Det er rygning, som er hovedårsagen, siger Inge Vestbo.

Mere problematisk er det, at 44 procent end ikke har rygning blandt deres tre største risikofaktorer.

En medvirkende årsag er, at kvinderne tror, rygning kun er farlig for lungerne.

- Mange tror, at rygning kun giver lungekræft. Det er ikke hele sandheden, for det giver i den grad også hjerte-kar-sygdomme - især hos kvinder. Det budskab skal vi have ud til kvinderne, siger Inge Vestbo.

En amerikansk undersøgelse fra juli viser, at kvinder i aldersgruppen 40-49 år, der ryger, har 8,5 gange større risiko for at få en blodprop i hjertet end en jævnaldrende kvinde, der aldrig har røget.

Undersøgelsen viser også, at rygning er farligere for hjertet hos kvinder end hos mænd.

Et fornyet fokus i Hjerteforeningens "Elsk Hjertet"-kampagne skal være med til at oplyse om cigaretternes konsekvenser for hjertet. Budskabet til kvinderne er simpelt og klart.

- Dem der ryger skal holde sig væk fra og kvitte cigaretterne - resten skal lade være med at starte, siger Inge Vestbo.

"Elsk Hjertet"-kampagnen så dagens lys i 2007. Dengang var fokus på, at hjerte-kar-sygdomme ikke kun var noget for mænd.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip