Kvinder sætter sig i gæld for kunstige bryster: Ekspert advarer mod skræmmende tendens

Kendisser som Kate Price, danske Malou Stella Navarana fra “De unge mødre” og Linse Kessler fra “Bryggen” har alle falske bryster. Noget, et stigende antal danske kvinder drømmer om at få, eller allerede har fået.

Kendisserne følger dermed ikke kun tidens trend, men er også med til at bestemme den, når de dagligt troner frem i medierne, og det er med til at sygeliggøre, hvad der er normalt, siger Sara Maitsland, der er psykoterapeut, parterapeut og sexolog til Dagens.dk:

- De unge bliver bombarderet med musikvideoer og billeder i medierne af et unaturligt skønhedsideal, hvilket kan fremkalde usikkerhed og utilfredshed med deres egne kroppe. Fokus er beklageligvis ikke på ”at have det godt”, men på at man skal se perfekt ud -hvad det så end er.

Større bryster uanset økonomien
Udviklingen er interessant, når man tænker på, at operationen snildt koster op mod 40.000 kroner herhjemme, og at vi taler om krisetider i samfundet. For nogle piger betyder operationen dog alt, og de vil derfor hellere låne pengene end spare op - også selvom det er ikke et engangsbeløb, advarer Sara Maitsland.

- Yngre kvinder har mange flere penge mellem hænderne i dag end for 10 år siden, så nu er metoderne og pengene tilgængelige. Dog er mange også villige til at sætte sig i gæld for at opnå deres drømme om idealkroppen. Ofte glemmer de dog, at efter 10-15 år skal implantaterne udskiftes, hvilket igen koster mange penge.

Råd: Vælg en anden udvej
Hun mener ikke, operationerne er en sund vej at vælge. I stedet bør kvinderne overveje grunden til deres ønske og eventuelt overveje andre udveje:

- Det er en stor udgift hvis det blot er for at højne selvtilliden. Selvbilledet kan på dybere plan styrkes ved terapi for langt færre penge, men for nogle kvinder er der givetvis andre grunde der tæller for, når de satser på en brystoperation, siger sexologen.

- Det er ofte kvinder med vis forfængelighed, som får foretaget en brystoperation. Nogle for at modvirke aldringstegn, nogle efter et større vægttab, nogle efter sygdom og andre for at opnå den såkaldte idealistiske kvindekrop. For nogle handler det simpelthen om jagten på den perfekte krop, a never-ending-story da skønhedsidealerne ændres hele tiden, uddyber Sara Maitsland.

Bryst-boom: Eksplosion i kunstige bryster blandt kvinder
At kvinder i højere grad vil ændre på dem selv, kan aflæses i statistikkerne.

I 2003 var antallet af brystforstørrende operationer således 311 samlet set, mens det ti år senere i 2013 steg til 1.919 operationer - altså seks gange så mange. Det viser de nyeste tal fra Landspatientregisteret og Sygesikringsregisteret.

Tendensen skyldes, at det er blevet minde tabubelagt for både unge kvinder og middelaldrende kvinder at få foretaget operationen, ifølge Sara Maitsland:

- Brystoperationer har tidligere været noget der var forbeholdt de rige og berømte, men nutidens tendenser er anderledes. Man stemples ikke længere som bimbo hvis man har fået foretaget en brystoperation, uddyber hun.

 

Dagens Gossip