LA dropper folkeafstemning om EUs patentdomstol

22/05/2013 08:31

BNB

Nyheder
Dermed dropper partiet kravet om at sende spørgsmålet til folkeafstemning. For blot få uger siden lød meldingen ellers fra Liberal Alliance, sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at danskerne skal høres ved en folkeafstemning, hvis regeringen vil, at Danmark skal tilslutte sig den europæiske patentdomstol.»Vi har hele tiden syntes, at patentdomstolen er en god idé. Men vi var for hurtigt ude at forlange en folkeafstemning. Siden har vi dog lyttet til kritikken og må erkende, at sagen ikke er stor nok til at kræve en afstemning,« udtaler Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA).Partiet fastholder dog fortsat kravet om en folkeafstemning om EUs finanspagt, understreger EU-ordfører Merete Riisager (LA).»Vi bør have folkeafstemninger ved sager af vidtrækkende betydning - som for eksempel finanspagten, der er en de facto-indførelse af euroen ad bagdøren. Men man bør ikke tage luften ud af folkeafstemningsinstrumentet ved at bruge det på sager, der ikke ændrer Danmarks generelle forhold til EU,« siger Merete Riisager.Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil fortsat sende spørgsmålet til folkeafstemning, men i sidste ende er det op til regeringen at afgøre, hvorvidt danskerne skal til stemmeurnerne.Regeringen kan således vælge helt at droppe den danske deltagelse. Det vil dog næppe ske, da det var det danske EU-formandskab, der fik den endelige aftale om domstolen i hus.

Mest læste i dag

Dermed dropper partiet kravet om at sende spørgsmålet til folkeafstemning. For blot få uger siden lød meldingen ellers fra Liberal Alliance, sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at danskerne skal høres ved en folkeafstemning, hvis regeringen vil, at Danmark skal tilslutte sig den europæiske patentdomstol.

»Vi har hele tiden syntes, at patentdomstolen er en god idé. Men vi var for hurtigt ude at forlange en folkeafstemning. Siden har vi dog lyttet til kritikken og må erkende, at sagen ikke er stor nok til at kræve en afstemning,« udtaler Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA).

Partiet fastholder dog fortsat kravet om en folkeafstemning om EUs finanspagt, understreger EU-ordfører Merete Riisager (LA).

»Vi bør have folkeafstemninger ved sager af vidtrækkende betydning - som for eksempel finanspagten, der er en de facto-indførelse af euroen ad bagdøren. Men man bør ikke tage luften ud af folkeafstemningsinstrumentet ved at bruge det på sager, der ikke ændrer Danmarks generelle forhold til EU,« siger Merete Riisager.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil fortsat sende spørgsmålet til folkeafstemning, men i sidste ende er det op til regeringen at afgøre, hvorvidt danskerne skal til stemmeurnerne.

Regeringen kan således vælge helt at droppe den danske deltagelse. Det vil dog næppe ske, da det var det danske EU-formandskab, der fik den endelige aftale om domstolen i hus.