LA: Skær 70 mia. kr. og få bedre velfærd

Ifølge Anders Samuelsen skal de 20 milliarder komme ved at indføre nulvækst i den offentlige sektor - som oppositionspartiet Venstre også ønsker - og derudover kan der ifølge formanden for Liberal Alliance hentes 50 milliarder om året ved at følge anbefalinger fra Produktivitetskommissionen til øget produktivitet. Penge, som bruges på skattelettelser, ældre og sundhed, skriver Politiken.

Kommissionen vurderede for nylig, at der ligger et besparelsespotentiale på op mod 10 procent af budgettet i kommunerne, hvis de dårligste i for eksempel skolesystemet bliver lige så effektive som de bedste, dette dog med en række forbehold.

Ifølge Anders Samuelsen vil det være »et plus«, hvis man skærer 70 milliarder kroner fra den offentlige sektor:

»Det bliver en sjovere offentlig sektor at arbejde i. Man skal lære af steder med et lavt sygefravær, fordi man har et bedre arbejdsmiljø. Det er så absolut en positiv historie,« siger Anders Samuelsen, der uddyber:

»Hvor tror du, danskerne helst vil arbejde? På en arbejdsplads, hvor der er et sygefravær på otte til 10 procent eller en arbejdsplads, hvor det er en til fire procent, fordi man har et godt arbejdsmiljø? Det er jo ikke en ond besparelse; det er en god besparelse«.

Anders Samuelsen finder det »hundrede procent sikkert«, at det store beløb kan skæres uden velfærdsforringelser.

»Det siger Produktivitetskommissionen. Jeg anerkender, at der er områder, der skal have flere ressourcer, fordi der kommer flere syge og flere ældre. Derfor skal nogle af pengene føres tilbage i den offentlige sektor til varme hænder«.

Politiken har talt med et af Produktivitetskommissionens medlemmer, professor Jan Rose Skaksen, der siger, at kommissionen ganske rigtigt påpeger et potentiale på 10 procent, men at kommissionen kun har beskæftiget sig med kommunerne og ikke hele den offentlige sektor. Dermed peges der kun på et potentiale på 23 milliarder kroner og ikke 50. Jan Rose Skaksen vil ikke gå ind i en politisk diskussion om jordbundetheden i Liberal Alliances planer, skriver Politiken. Han nøjes med at slå fast, at der er »usikkerhed omkring tallet«.

»Sådanne analyser er altid svære at måle. Vi giver et godt bud. Men det er trods alt urealistisk, at alle kan komme op og gøre det lige så godt, som de bedste,« siger han.

 

Dagens Gossip