LA vil sænke lærlingelønnen

Det skal løse problemerne med den stigende mangel på praktikpladser, understreger uddannelsesordfører Merete Riisager (LA).

»Vi har desværre lavet et system, som holder unge mennesker ude af praktikpladsmarkedet, og det skyldes, at de samlede omkostninger for virksomhederne ved at tage elever ind er meget større, end det eleverne kan levere. Den balance skal genoprettes. Til de unge mennesker må man bare sige, at det er en meget bedre løsning at få en god uddannelse, end tusinde kroner mere i lønningsposen,« siger Merete Riisager, der konkret vil opfordre arbejdsmarkedets parter til at byde ind med løsninger, der kan gøre det billigere at ansætte praktikanter.

Hun henviser blandt andet til en rapport fra uddannelsestænketanken DEA, der viser, at med løn og sociale bidrag betaler danske arbejdsgivere omtrent dobbelt så meget for deres elever som virksomheder i Tyskland og Østrig. Samtidig viser nye tal fra Undervisningsministeriet, at antallet af unge, der mangler en praktikplads, er firedoblet på fem år til 12.588.

Forslaget møder dog ingen opbakning på Christiansborg, og de unge i LO Ungdom mener heller ikke, at løsningen er lavere løn.

»Det er helt fejlberegnet, hvis man stiller det sådan op. LA glemmer, at det er til gavn for virksomhederne, når de tager et uddannelsesansvar, for de har brug for den faglærte arbejdskraft senere. På den måde er det en god investering for virksomhederne,« siger konsulent i LO Ungdom Kasper Sand Kjær.

Han mener, at erhvervsuddannelserne vil lide et prestigetab, hvis lønnen sænkes, og det er et problem, når erhvervsskolerne oplever den ringeste tilslutning i ti år.

Heller ikke blandt de borgerlige kolleger i Venstre og de Konservative er der opbakning til forslaget. De Konservatives uddannelsesordfører, Vivi Kier (K), påpeger dog, at hun møder op til forhandlingerne »med åbent sind«.

»Men jeg har ikke hørt på noget som helst tidspunkt, at lærlingelønnen skulle være en barriere for, at virksomhederne opretter praktikpladser. På grund af den økonomiske krise har virksomhederne derimod været tilbageholdende med at optage en praktikant, fordi de er bange for at have elever hele perioden,« siger hun.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri vil ikke udtale sig direkte om lærlingenes lønniveau, som de opfatter som et overenskomstanliggende, men i en mail skriver organisationens erhvervsuddannelseschef, Lone Folmer Berthelsen, at »den helt centrale faktor, når det handler om at få flere praktikpladser, er, om virksomhederne har relevante aktiviteter nok til, at de meningsfuldt kan tage en lærling ind i et uddannelsesforløb. Det er desværre sværere i en tid, hvor ordrebøgerne er korte og fremtiden usikker.«

Merete Riisager sætter ikke tal på, hvor langt hun ønsker lønningerne ned, men peger på, at »det de har at leve for bør være mere på niveau med andre ungdomsuddannelser,« hvilket ofte er flere tusinde kroner mindre.

Hun afviser, at det vil gøre det mindre præstigefyldt at tage en erhvervsuddannelse.

»En uddannelse er en investering for et ungt menneske, og det skal være den afgørende motivation. Vi stikker dem blår i øjnene, hvis vi siger, at »I kan gå igennem dette blege forløb, og så kan I klare jer på det globale arbejdsmarked.« Det kan de ikke. Niveauet er for lavt. Hvis ikke vi får løst det problem, så bliver de udkonkurreret af polske håndværkere fra dag ét,« siger hun.

Men vil der ikke være færre, som søger ind, hvis man skærer i lønningerne?

»Årsagen til, at der ikke er flere, der søger ind, er uddannelsernes lave kvalitet og den usikkerhed, der er omkring lærepladserne. Hvis vi får løst praktikpladsproblemet, så får vi flere til at søge ind,« siger hun.

 

Dagens Gossip