Lån til kulkraft i EU har dansk opbakning

Det skriver Politiken lørdag, og den danske holdning møder kritik i både WWF Verdensnaturfonden og hos Enhedslisten.

»Danmark har internationalt taget en fremtrædende rolle i udfasningen af støtte til fossile brændstoffer. Så må man også tage konsekvensen, når det nærmer sig EU, og ikke bare løfte pegefingeren over for andre lande. Det er virkelig uforståeligt,« siger John Nordbo, der er klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden, til Politiken.

Klima- og energiordfører Per Clausen (Ø) mener, at offentlig støtte til kul helt skal ophøre. Han forstår ikke regeringens holdning i sagen.

»Når Danmark forsøger at føre en offensiv politik på klima- og energiområdet globalt set, er det meningsløst, hvis man ikke understøtter det der, hvor man har indflydelse i de store pengetanke,« siger han til Politiken.

EIB, der er verdens største offentlige udlånsinstitution, har senest udstedt lån til kulkraftværker i Polen, Rumænien og Slovenien. Lånene var på mellem en halv milliard kroner og over tre milliarder.

Klimakommissær Connie Hedegaard har tidligere opfordret banker som EIB til at gøre mere for at stoppe støtten til fossile brændstoffer.

»Men det er lettere sagt end gjort, for EIB har åbenbart tradition for at træffe beslutninger i enighed,« siger Connie Hedegaard til Politiken.

Dermed skal kulproducerende lande som Polen også nikke til beslutninger, der tages i EIB.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra hverken klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) eller erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), hvis ministerium har Danmarks plads i EIBs bestyrelse.

Erhvervs- og Vækstministeriet henviser ifølge Politiken til et svar, Vilhelmsen gav til Folketinget i februar. Her sagde hun, at regeringen ikke er afvisende over for, at EIB låner penge til kulkraft.

 

Dagens Gossip